sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Jeffrey Archer: Kane ja Abel

Kannen suunnittelu:
Susannan Appel
Jeffrey Archer

Kane ja Abel

Kane and Abel
1979, 2009

Suomennos: Seppo Raudaskoski

Sitruuna Kustannus Oy

2014

553 sivua

 

Kirjastolaina

 

Kane ja Abel on ollut mielessäni siitä lähtien, kun tartuin sattumalta ensimmäiseen Archerin kirjoittamaan kirjaan, joka on Clifton-kroniikan ensimmäinen osa Vain aika näyttää, 2016. Silloin eräs ystävistäni vinkkasi myös tästä kirjasta. Emmin sen lukemista tosi pitkään, sillä siinä on ollut esteenä vain se pieni mutta - onnettoman pieni fontti ja tiiliskiviromaani.

Kirjailijana Archer on "tullut" hiipien puskista yhdeksi suosikeistani. Siis, kuka on tämä Jeffrey Archer, jonka kynän jälkeen olen niin kovin mieltynyt? Siitä täytyi ihan ottaa selvää.  Hän on britti ja elinikäisen päärin arvon omaava ylähuoneen jäsen! Siis aatelismies, jolla on takanaan hyvin värikäs henkilöhistoria. Siitä huolimatta kirjallisuus ja kirjojen lukijat ympäri maailmaa ovat saaneet nauttia tästä sananikkarin tuotannosta jo yli 30 romaanin verran.

Kane ja Abel on sanottu olevan Jeffrey Archerin läpimurtoteos. Kirjan etukannessa siteerataan The Sunday Times hehkutusta: "Paras koskaan kirjoitettu kirja" - ??? Jännäreiden tekijä Dan Brown takakannessa taas toteaa kirjasta: "Ylivoimaisesti paras romaani vihasta, mustasukkaisuudesta ja kateudesta". Rohkeita vetoja ovat muuten molemmat - joten katsotaanpas?

On vuosi 1906, josta Archerin kirja alkaa. Hän kirjoittaa tarinaansa mielenkiintoisen alun: kaksi poikavauvaa syntyy samana päivänä (18.4.1906) eri puolille maailmaa. Toinen, William Lowel Kane, Bostoniin Massachusettsiin Yhdysvaltoihin vauraaseen perheeseen rahan keskelle. Toisen, Władek Kośkiewicz, lähtökohdat elämälle ovat vaatimattomammat. Hän syntyy keskelle metsää Slominissa Puolassa. Pojan äiti kuolee synnytyksen komplikaatioihin. Wladekin löytää nuori Franck-niminen metsästäjä viime hetkillä. Hän vie vastasyntyneen kotiinsa, jossa on äidin ja isän lisäksi viisi sisarusta.


Abel Kosnovski entinen Wladek Kośkiewicz toteuttaa jokaisen amerikkalaisen unelman köyhistä oloista maailmanlaajuisen hotelli-imperiumin pyörittäjäksi. William Kanen elämä on taas huomattavasti vaivattomampaa. Rahaa on valmiiksi ja opiskelut arvostetussa yliopistossa järjestyvät kuin itsestään. Työpaikkakin löytyy sen suuremmin etsimättä isän pankista. Myöhemmin nämä miehet kohtaavat ja löytävät toistensa pahimpina vihamiehinä. Kuitenkin tarinansa loppuun Archer löytää miesten vihanpidolle jonkinlaisen sovinnollisen lopun.

Tästä kirjasta on vaikea kirjottaa lukutunnelmia. Toisaalta pidin kirjan ensiluvuista ja alusta. Niissä oli mukavaa jännitettä havaittavissa, mutta sitten tapahtui jotain ...  Aecher on ujuttanut tähän kuudenkymmenen vuoden aikajaksolle kaikki merkittävät maailman tapahtumat aina Titanicin uppoamisesta Wall Streetin pörssiromahduksesta kahteen maailmansotaan ja Vietnamissa koettuun amerikkalaiseen epäonneen. Tapahtumia oli paljon, jossa maistuu hyvin eletty elämä. Kane ja Abelia voi luonnetia kliseisellä sanalla sukuromaani, mutta mielestäni Clifton-sarja on paljon kypsyneempi tarinaltaan kuin tämä Kane ja Abel. 

Tällä kirjalla saadaan heti täydennys vuoden 2018 Helmet-lukuhaastelistaan. Tällä kertaa osuma on kohdassa 14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti