lauantai 4. huhtikuuta 2020

Torey Hayden: Satutettu lapsi


Torey Hayden

Satutettu lapsi

Lost Child

Suomennos: Seppo Raudaskoski
Otava
2020

E-kirja (Kirjavälitys)

Arvostelukappale
Kiitos kustantajalle


"Tositarina tytöstä, joka ei kyennyt pyytämään apua."
(kirjan nimiösivu)


Torey Hayden on yhdysvaltalainen erityisopettaja ja kirjailija, joka nykyään asuu Skotlannin nummialueella. Hänen "kynästään" on lähtenyt monia koskettavia kertomuksia lapsista, joiden elämän alkutaival ei ole aina ollut paras mahdollinen. Minua on eniten koskettanut Haydenin kirjoista Aavetyttö (1991), se taisi olla muuten ensimmäinen kirja, jonka häneltä luin. Pienen Jadie-tytön tarina, joka painiskeli traumaperäisen puhumattomuuden kanssa. Jos et ole sitä lukenut, niin ehdottomasti suosittelen sitä lukulamppusi alle.

Tällä kertaa Hayden kertoo tapauksesta nimeltä Jessie Williams, joka on 9-vuotias esiteini. Monien vaiheiden kautta Jessie joutui Glan Morfanin ryhmäkotiin. Haydenin kirjoitusmoodi on osallistuvaa havainnointia. Lukija voi kuvitella, että on itse mukana tilanteessa, jossa Torey terapeuttina kohtaa Jessien tiistaisin terapiaistunnoissa. Kirja on kuin aukikirjoitetua terapiapäiväkirjaa, jossa on mukana dialogi.

Näitä istuntoja oli useita vuoden aikana. Alkuun ne olivat ankaraa valtataistelua, sillä Jessiellä oli tarve hallita tilanteita ja keskusteluja oman mielensä mukaan. Tähän sisältyi myös patologinen valehtelu, jonka avulla tyttö yritti suojella herkkää minuttaan uusien hylkäämiskokemusten varalta. Aavetytön tavoin,  myös Jessien kohdalla, tärkeän osan saavat nuket, joita Torey käyttää piilotettujen käytösviestien esiin saamisessa. Terapiaistunnoissa Jessie myös halusi piirtää. Usein piirros esitti kiurua paperin laitaosissa. Näiden leikkien ja piirroskuvien myötä virinneissä keskusteluissa, Torey kehitteli ajatusta, että tällä kertaa kysessä on lapsi, jolla on takanaan seksuaalista hyväksikäyttöä - satutettu lapsi. 

Itseäni näissä Haydenin kirjoissa kiinnostaa kerrottavan tapauksen lisäksi se, miten hän kokee yhteiskunnan tarjoaman sosiaali- ja terveydenhuollon tason ja tarjooman sekä ajattelutavan kansalaisten hyvinvoinnissa. Samalla hän vertaa psykologian tieteen kehitystä ja näkemyseroja eri aikakausilla - kuinka tiedeyhteisö näkee tapaukset eri valossa (niin uudella mantereella kuin vanhassa saarivaltiossa), on sitten vallalla milloin behavioristinen tai freudilainen näkemys.

Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti