perjantai 15. toukokuuta 2020

Dense Rudberg: Kuuden metrin syvyydessä



Denise Rudberg

Kuuden metrin syvyydessä


På sex meters djup

2016
Kansi: Emmi Kyytsönen



Suomennos: Anu Koivunen

Into Kustannus
2020

274 sivua

Arvostelukappale
Kiitos kustantajalle!


Tämä kirja tuli eteeni ns. sattumalta. Teiltä kirjablogien ystäviltä ja itse kirjabloggareilta saa hienoja vinkkejä kirjoista, joita ei ehkä niin osaisi etsiäkään. Tästä kirjasta tuli vihjauksia monelta taholta. Kuiskauksia kuulin Annelin Kirjojen kuiskeesta, jossa hän tuntui pitävän kovasti kirjasta. Facebookin dekkariporukka on kirjan noteerannut, joten olihan se saatava käsiin, ja tehtävä hyppy "kuuden metrin syvyyteen".

Minulle tämä Denise Rudbergin on tuiki tuntematon kirjailija. Hänen tuotantoaan on Ruotsissa luettu innokkaasti - eikä ihme. Tulenpa toisenkin kerran avaamaan hänen kirjojensa kannet. Tämä lukemani kirja "Kuuden metrin syvyydessä" on jo sarjan kuudes osa. Mielenkiintoinen viritelmä kirjailijan tuotannossa on se piirre, että setin kirjojen järjestys on sisällytetty nimiin. Kuitenkaan tämä minun hyppyni noihin metriin ei tuonut ongelmia, en ainakaan kokenut niin, vaan pääsin porukan tutkimuksen kyytiin kuin varkain kesken kaiken. Tuntui, etten menettänyt mitään oleellista. Sitä tuki oiva henkilölistaus luonnekuvuksineen kirjan alussa.

Tässä kirjassa syyttäjän sihteeri Marianne Jidhoff tutkii rikossumaa yhdessä kolleegoidensa Torstenin ja Augustinin kera. Talvinen keli on tehnyt omat tepposensa ja viima on vieraillut Tukholman kaduilla. Ruotsin eliittinen kerma on kerääntynyt kuninkaallisen oopperan helmoihin, jossa esitetään maailman ensi-ilta kohutusta oopperasta. Kuninkaalisesta loistosta huolimatta luvassa on myös kiusallisia poliittisia paljastuksia arkisista suhmuroinnista ja lehmänkaupoista.

Tämän oopperan on luonnostellut Kaavermanin pariskunta, joka katoaa illan jälkeen jälkiä jättämättä. Tämä aiheuttaa pienen kohinan kuningaskunnan eliitissä, sillä Kaavermanin pariskunnalla on suunnitteilla oopperan jatkoksi kirja, jossa paljastukset olisivat vielä räikeämpiä. Onko kyseessä suunniteltu mediatemppu vai liittyykö tapaukseen rikollisia piirteitä. Siitä Rundberg on saanut aikaan mehukkaan alun kirjalleen.

Eikä siinä vielä kaikki. Pari viikkoa myöhemmin iäkäs rouva menettää henkensä palvelutalossa. Tässä taitaa olla kyseessä murha, sillä surmatyön tekijä jättää viestin, joka vie tutkijatiimin yhä syvemmälle sotkuun, jossa on selviä viitteitä vallanhalusta ja poliittisesta pelistä. Oivasti Rundberg saa aikaan illuusion, että lukija olisi yksi tutkimustiimin jäsenistä, jotka yhdessä alkavat pohtiä niitä linkkejä, jotka voisivat yhdistää taiteilijapariskunnan ja vanhuksen murhan toisiinsa. Mistä ihmeestä tässä kaikessa on kyse?

Tätä kirjaa oli mielyttävää lukea. Vaikka kirjassa on kuolemantapauksia, en kokenut sitä raa'aksi kirjaksi, vaan tässä kirjassa on tuotu tutkijayhteisön yhteisöllisyys vahvasti tapetille. Se on raikas tuulahdus omaan dekkarinälkääni. Kirja ei ollut ummehtunut, vaan kieli on sujuvaa ja dialogi on luontevaa, ja sitä on runsaasti. Hyvä juttu! Siitä pidän, ja se joudutti ja samalla koukutti yhä napakammin sisälle itse tarinaan. Teksti visualisoitui helposti omiin mielikuviini, joten huomaa helposti, että kirjailijalla on entuudestaan elokuva- ja dramaturgisia opintoja takana. Tästäkin jutusta tulisi helpohkosti mielenkiintoinen tarina valkokankaalle kuvatuksi. Kirjan takaliepeessä kerrotaankin, että kirjan elokuvaoikeudet on myyty ruotsalaiselle tuotantoyhtiölle, joten mielenkiinnolla odotan tarinaan elokuvana esitettäväksi.

"Kun kuolema tulee vierailulle" (kirjan takakannen teksti)... siitä huolimatta suosittelen tarinaa Sinulle luettavaksi.

2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla, että pidit tästä kirjasta. Niin minäkin pidin!
    Ja suosittelen kyllä koko sarjaa!

    VastaaPoista
  2. Satu, niin todella pidin ja luettavaksi menee kyllä muutkin setin osat.😊

    VastaaPoista