torstai 25. marraskuuta 2021

Mark Sullivan: Palavan taivaan alla

 Mark Sullivan

Palavan taivaan alla

Beneath a Scarlet Sky
2017

Suomennos Seppo Raudaskoski

Sitruuna kustannus 
2019

614 sivua

Kirjastolaina

Viime kirjastovierailullani kirjaston henkilöstö oli koonnut näyttävästi esille kirjoja, joissa on joulunpunaiset kannet. Nähtyäni tämän Palavan taivaan alla -teoksen muistui heti miten mieleeni, että tuo kirja on ollut Täytyy lukea -pinossa pitkään - liiankin pitkään, ja moni muu on mennyt sen edelle lukujonossa. Tällä erää en sitä jättänyt enää hyllyyn muiden punaisten kirjojen joukkoon, vaan nappasin sen siltä sijoilta mukaani.

Mark Sullivan on kirjoittanut romaanin Giuseppe "Pino" Lellasta tavalla, joka tempaa lukijansa mukaansa kuin parhaimpaan seikkailukertomukseen tosin sillä erotuksella, että tässä kirjaan on romaanimuotoon kirjoitettu elämänkaari, joka on täyttä totta. Kirjan alussa Pino Lella on nuorukainen, 17-vuotias joka ei halua olla millään lailla tekemissä natsiaatteen kanssa. Nuoren miehen sydän sykkii enemmän hyvälle ruoalle, ihanalle musiikille ja naisille. Mutta kotikulmien tunnelmat Milanossa Pohjois-Italiassa alkavat tuntua vaarallisilta ja perhe ehdottaa Pinolle pakenemista vuoristoon Casa Alpinaan, jossa tutun papin Ren luona on tullut vietettyä poikavuosina useampi kesä. Pian hän kuitenkin huomaa, että uskonisällä on ollut suunnitelma hänen varalleen, ja Pino liittyy mukaan järjestöön, joka on osa Italian vastarintaliikettä. Se vie turvaan juutalaisia alppien yli Sveitsiin.

Pinon elämä ja toiminta vuoristossa on kyllä huimaa luettavaa. Elin vahvasti lukiessani mukana hänen retkikuntiensa menoa seuraten. Pinon elämän kulminaatiopiste tai nollakohta on edessä, jolloin hän haavoittuu ja hän pääsee hyvän kielitaitonsa avustamana vaikutusvaltaisen natsin Hans Leyersin autonkuljettajaksi. Hans Leyers on mies, joka oli Adolf Hitlerin oikea käsi Italiassa.

Sota riehuu vanhalla mantereella Euroopassa. Pino kuljettaa Leyersiä pitkin poikin rintamalinjoja ja pääsee aitiopaikoilta näkemään niitä asioita, joita reportterit kirjoittavat kotirintamalle lehtien palstoilla. Pinolle on auki vakoilun mahdollisuus ja hän tarttuu liittoutuneiden oljenkorteen. Hän on tärkeä lenkki partisaaneille kotirintamalla. Jääkö hän kiinni ja paljastuu, sitä lukija pelkää!

Rakkaus Annaan on kyllä kirjassa herkkääkin herkempää luettavaa. Tuo rakkauden kokemus jätti arven Pinon sieluun. Mark Sullivan on onnistunut tuota aistikasta tunnelmaa tallenttamaan onnistuneesti, vai mitä? 

.... Anna suuteli häntä neljännen kerran. Pinosta tuntui, että puupuhaltimet alkavat soida hänen rinnassaan värähtelevien jousisoittimien seurana, ja hänen mielensä ja ruumiinsa sulivat silkaksi musiikiksi, jonka nimi oli Anna-Marta. (mts. 303)

Mark Sullivan elämänkerta Pino Lellasta on mieleenpainuva lukukokemus. Kirjassa on paljon, niin paljon kohtauksia, jotka elokuvamaisesti piirtyivät mieleeni kuin isolle valkokankaalle. Se on ollut kiehtova tutkimus- ja kirjoituskohde kirjan tekijälle. Odotan kovasti näkeväni tuon elämänkerran joskus vielä valkokankaalta, sillä sen kerronta on kuin suoraan elokuvakäsikirjoituksesta. Huikea kirja!

6 kommenttia:

  1. Sattuipas hauskasti. Meillä oli eilen lukupiirikokoontuminen ja tämä kirja oli meillä käsittelyssä. Minä olin lukenut kirjan jo aiemmin ja olen pitänyt siitä todella paljon. Paljon tuli keskustelua, muilta tuli aika paljonkin kritiikkiä mutta myös kiitosta.

    VastaaPoista
  2. Kirja jakaa mielipiteitä sen olen huomannut. Minuun se puri ja upposi. Elin vahvasti mukana Pinon kokemuspiirissä.

    VastaaPoista
  3. Minuunkin kirja puri ja upposi. Huikea sota- ja seikkailukirja.

    VastaaPoista
  4. Kyllä, taitavasti rakennettu teos. Mietin Mai kirjaa lukiessani, miten hienon kirjan Natasha Lester olisikaan saanut Lee Milleristä aikaiseksi, jos hän olisi Ranskalaisen valokuvaajan tehnnyt elämänkerraksi. No, asiaa voi aina jossitella, mutta tämä Sullivanin teos on kyllä erinomaisen hieno lukukokemus.

    VastaaPoista
  5. Vastaukset
    1. Toden totta. Hienosti rakennettu teos. Ehdottomasti kannattaa lukea.

      Poista