lauantai 14. lokakuuta 2023

Arttu Tuominen: Vapahtaja

 Arttu Tuominen:

Vapahtaja

WSOY

2023

366 sivua

Kirjastolaina


Arttu Tuominen on laittamassa Suomen dekkariseuran vaikean valinnan eteen kysymyksellään, kenelle kuuluu  Vuoden johtolanka - niin uskallan ennustaa. Tässä on hyvä ehdokas putsaamaan jälleen kerran tuo suomalaisen dekkariväen arvostaman kirjallisuuspalkintopöydän. Tuohon palkintoon sormenjäljet otettiin jo kertaalleen kirjailijalta teoksellaan Verivelka, joka ilmestyi 2019. Tämä uusin Vapahtaja on Delta-sarjan 5. osa. Tästä setistä ollaan kovaa vauhtia tekemässä kansainvälistä läpimurtoa kaikkine mahdollisine herkkuineen, sillä oikeudet on myyty jo seitsemään eri maahan. Ihan syystä. 

Vapahtaja kulkee porilaisia raitteja bensiinikanisterin kera. Isonmäen kuntoradalta löytyy poltetun miehen jäänteet. Poliisi kohdistaa epäilynsä nuorisojoukkoon, joka on aiemminkin tiedetty häiriköineen laitapuolenkulkijoita. Kun valvontatallenteisiin ilmestyy toinen polttomurha, joutuu poliisi ottamaan tutkinnan tosissaan. Kaduilla puhutaan yhä selvemmin huppupäisestä Vapahtajasta, joka tarjoaa ikuisen elon toivoa vaikean todellisuuden vaihtoehdoksi.

Kuka on tämä Vapahtaja, ja voiko näillä kuolemantapauksilla olla yhteyksiä toisiinsa, sitä Tuominen laittaa selvittämään Jari Paloviitan, Henrik Oksmanin ja Linda Tovosen. Yksikön päälliköllä Mannerillakin on oma dilemma katujen laitapuolenkulkijoissa. Hänen poikansa on erehtynyt seurasta ja jäänyt kiinni kioskiryöstöstä. Jäljet johtavat Dragan Valenskin johtamaan huumekauppaan. Mannerta kiristetään - miten pitkälle kestää äidinrakkaus lapseen?

Vapahtajan juoni kulkee monitahoisena, mutta taitavasti taustoitettuna se pysyy mainiosti luojansa näpeissä.  Teoksen kieli on soljuvaa ja sulavaa sekä tarkkanäköisesti ympäristöä haravoivaa, josta kuitenkin turhat jorinat on suodatettu pois. Tekstin raakuudesta ja sen todentuntuisesta luonteesta huolimatta sitä on nautinnollista lukea.

Huikea dekkari!

2 kommenttia:

  1. Hienoa, kun sinäkin olet tykännyt. Minustakin tämä oli todella hyvä. Arttu Tuominen on kyllä yksi parhaimmista suomalaisista dekkaristeista.

    VastaaPoista
  2. Tätä teosta odotin kauan kirjastolainajonossa. Yllättävän nopeasti tuli luettavakseni. Mainio teos ja taitava tekijä.

    VastaaPoista