maanantai 14. toukokuuta 2018

Jean-Christophe Brisard & Lana Parshina: Hitlerin kuolema ja neuvostoarkistojen salaisuudet



Jean-Christophe Brisard & Lana Parshina

Hitlerin kuolema ja neuvostoarkistojen salaisuudet

 
La Mort d'Hitler
Dans les dossiers secrets du  KGB
2018
 
Suomennos: Ville Keynäs
Otava
2018

338 sivua

Kirjastolaina


Saksan kolmannen valtakunnan romahdus, jonka alkusysäys oli Hitlerin itsemurha, on poikinut vuosien varrella monen monta tietokirjaa. Tämä Brisard & Parshinan uutukainen on mielenkiintoinen opus jo siinä mielessä, että nyt ollaan penkomassa neuvostoarkistoja, jonne on ollut lähes mahdotonta päästä kansioita ja laatikostoja aukomaan. Tätä ovat kuitenkin yrittäneet ranskalainen toimittaja yhdessä venäläis-amerikkalaisen reportaasielokuvien tekijän kanssa. Lopputulemana on tosi mielenkiintoinen kirja. Se on raportti tutkimuksesta, joka on aineistolähtöinen. Tutkimus on käsitelty narratiivisin keinoin, jossa neuvostoarkistojen löydöksiä on peilattu yleisesti tunnustettuun historian kirjoitukseen.

Aineiston koonnissa tekijät kertovat ongelmaksi sen, että  Venäjän tiedustelupalvelun (FSB:n) arkistolähteiden tarkkoja viitetietoja ei voinut suoraan kirjata, koska siihen ei annettu lupaa. Tämä herätti tekstiä lukiessani aina pieniä kysymysmerkkejä ilmaan aineiston luotettavuuden kohdalla. Tämän ongelmanratkaisuun kirjoittajat ovat kuitenkin luoneet oman systeeminsä. Muut kirjalliset lähteet on kirjattu sivujen alamarginaaleihin. Varsinaista lähdeluetteloa ei kirjassa kuitenkaan ole, jonka koin pieneksi puutteeksi.

Pitkien käytävien ja paksujen sekä byrokratisten ovien takana Venäjän arkistoissa säilytetään aineistoja, joita harvoin tutkijat ovat päässeet näkemään. Heti alkuun kirjoittajat huomasivat, että Venäjällä neuvostoarkistot on hajotettu Hitlerin osalta lukuisiin eri virastoihin - ehkä näin on tehty tarkoituksella. Luovia keinoja kirjoittajat käyttivät tutkimusta tehdessään ja lopulta edessä oli aineisto, jonka kokoamiseen meni aikaa kaksi vuotta. Tämän prosessin kuvaamiseen kirjassa on uhrattu monia sivuja.

Tutkimuksen kannalta mielenkiintoinen arkistolöytö on Venäjän federaation valtionarkistossa (GRAF) säilytettävänä oleva pääkallon palanen, joka on kirjattu olevan osa Hitlerin kalloa. Tässä osassa on näkyvissä luodinreikä ja jäänteitä palamisesta ja hautauksesta. Toinen aineistolöytö on Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n arkistossa olevien dokumenttien lisäksi hammaskaluston kappaleita, jotka niin ikään olisi Hitlerin suuontelosta. Niistä voi havaita, että ruumis on joutunut rajuun palotilaan, joka on ollut lyhytaikainen.

Näistä aineistölöydöksistä syntyy tutkimuksen tutkimuskysymys: Kuuluvatko pääkallon osanen ja hampaat "virityksineen" Adolf Hitlerille?

Kirjan takakannessa mainostetaan teosta sanoilla "mukaansatempaava, vakoiluromaanin kaltainen tutkimustyö". Sitä se todella on ja tosi mielenkiintoisesti kerrottu. Jos sinua kiinnostaa II maailmansodan taustojen ja tulosten selvittely, niin tartupa tähän teokseen. Minulle se toi sen tiedon, että jompi kumpi asetetuista tutkimuskysymyksen puolista on totta, mutta kumpi?

Jean-Christophe Brisardin & Lana Parshinan tutkimustyöntulos antaa minulla aiheen asettaa se Helmet-listalle. Tällä erää se täyttyy kohdassa 49. vuonna 2018 julkaistu kirja. Sekä ranskankielinen alkuperäteos että tämä nyt käsittelyssäni oleva suomennos ovat molemmat tämän vuoden julkaisuja. 

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan hyvästä esittelystä. En ole huomannutkaan tämän kirjan ilmestymistä. Koska holokausti ja toinen maailmansota kiinnostavat minua, uskon että tämä kirja olisi lukemisen arvoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kirja on mielenkiintoinen heille,joita tämä genre kiinnostaa. Toivoa sopii,että tämänkaltaisia kirjoja tulee lisää.

      Poista