maanantai 29. kesäkuuta 2020

Heather Morris: Cilkan tarina


Heather Morris

Cilkan tarina


Cilka's Journey

2019

Suomennos Pekka Tuomisto

Aula & Co
2020


Kirjastolaina

Cilkan tarina on itsenäinen jatko-osa Auschwitzin tatuoijalle. Sitä odottelin kauan omassa kotikirjastossani, ja odotukseni vihdoin palkittiin. Se tuli lukuun pikamuotoisena, sillä omassa kirjastossani on systeemi, jossa normivaraus on kahden viikon pituinen (neljän sijaan), jos varauksia on jäljempänä enemmän kuin viisi. No,, tällä kirjalla on ja on ollut lukuisia. Nyt se siis vihdoin saapui omiin hyppysiini. 

Morrisin kirjan Cilka on kuusitoistavuotias, kun hänet viedään Auschwitzin tuhoamisleirille. Siellä kaunis nuori nainen herättää komentajan huomion, ja joutuu vastoin omaa tahtoaan "leikkikaluksi".  Venäläisten vapauttaessa leirin 19-vuotias Cilka passitetaan Siperiaan, sillä perusteella, että hän on vehkeillyt natsisotilaiden kanssa. Siperiassa vanhat tutu jutut tulevat uudelleen vastaan: nälkä, kylmä, kuolema ja inhat seksuaaliset häirinnät. Ystävyys vankileirin naislääkärin kanssa tuo kaivatun helpotuksen leiriarkeen. Hän oppii sairaanhoidon perusteet ja pääsee hoitamaan vankisairaalan väkeä. Samalla Cilkan asema leirihiearkiassa kohenee huomattavasti.

Kirja on pääosin sijoitettu Siperiaan, mutta aika ajoin takautumien mudossa Cilkan elämää kuvataan Auschwitzin tuhoamisleirissä. Cilkan tarinassa on tuttuja henkilöitä, joita jo Auschwitzin tatuoijassa tavattiin, mutta se osa, mitä siinä kirjassa kerrottiin Cilkasta, jää tästä kirjasta onneksi pois - sitä ei kerrata.

Tälläkin kirjalla on todellisuuspohjaa. Siinä on paljon dokumentaarisia ja elokuvamaisia kohtauksia, jotka lukiessa muuntuivat helposti mielikuviksi. Morrisin Cilkassa tapahtumat ovat tiheätunnelmaisia, mutta niistä jäi lukijalle ohut mielikuva. Olisin kaivannut näin herkulliselta aiheelta vielä hitusen syvällisempää tarinankerrontaa. 

Morrisin Cilka on hyvä valinta lukulampujen alle, jos pitää tästä kirjallisuusgenrestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti