maanantai 19. joulukuuta 2022

Sebastian Fitzek: Terapia

 Sebastian Fitzek:

 Terapia

Die Therapie

2006

Suomennos: Sanna van Leeuwen

297 sivua + kiitokset

Bazar kustannus

2022

Kirjastolaina


Saksan mainioiden tv-dekkareiden Kahden keikan, Etsivä Lea Sommer ... seuraan on tullut kuin varkain isommalla ryminällä Sebastian Fitzek kirjalliselle osastolle. Hyvä juttu, että Bazar on ottanut tämän kirjailijan tuotannon omiin hyppysiin ja käännättänyt niitä meidän dekkarinälkäisten luettavaksi. Tälläkään kertaa en pety Terapian tuoman jännitteen edessä.

Terapia on todellinen jännäri - ihan viimeisille riville asti. Se on karmaiseva kertomus mielensärkymisestä perhekontekstissa. Kaksitoistavuotiaalla Josylla on sairaus, josta ei saada selvyyttä. Vastaanotolla hän katoaa jälkiä jättämättä. Neljän vuoden jälkeen Josyn isä, psykiatri Viktor Larentz on tullut keskellä ei juuri mitään olevalle Pohjanmeren saarelle parannellakseen tyttärensä katoamiseen liittyvää traumaa.

Saarella tupaan tupsahtaa yllätysvieras. Kirjailija Anna Spigel on harvinaisen skitsofrenian oireyhtymän kantaja, hänen sairautensa ydin on siinä, että Anna uskoo omien kirjojensa roolihenkilöt ovat todellisia tapauksia. Hänen viimeisin kirjansa kertoo tarinan, joka on kuin suoraan Josyn elämästä.

Viktor on vastahakoinen ja yrittää välttää joutumasta tilanteeseen, jossa Annasta tulisi hänen potilaansa. Anna kuitenkin kertoo oman ongelmansa ytimen, ja Viktor suostuu kuuntelemaan. Pian alkaa tapahtua outoja sattumuksia, jollaiseen vain Fitzek pystyy. 

Jos olet lukenut kirjailijan kirjoja aiemmin, voit melkein arvata jännärin lopputuleman, mutta jos tämä on Sinulle ensimmäinen fitzek, niin loppu on kyllä hieno keikautus, jota tuskin osaat ennalta arvata!

Hyvä kirja. Suosittelen, vaikka pukinkonttiin dekkariväelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti