Håkan Nesser
Carmine Streetin sokeat
Suomennos: Aleksi Milonoff
Tammi
2016
"Nelivuotias tyttö nimeltään Sarah Manson-Steinbeck leikkii nurmikolla kotinsa edustalla Saarenin Wallenerstraatilla. On iltapäivä, kello on vähän yli puoli neljä. Kevättä ilmassa, kaunis sää. Ulkona kadulla seisoo uudehko vihertävä auto. Varhaiskeski-ikäinen mies nousee autosta, kutsuu tytön luokseen ja alkaa jutella hänen kanssaan. Hetken kuluttua tyttö suostuu nousemaan autoon ja menemään miehen mukaan. Tytön isä näkee lähdon ikkunasta noin kahdenkymmenenviiden metrin päästä. Hän tajuaa melkein heti, että tyttö on todennäkköisesti kaapattu, ja soittaa poliisille. Seitsemäntoista kuukauden kuluttua Sarah Manson-Steinbeck on yhä kateissa, eikä poliisi, eikä kukaan muukaan tiedä mitään hänen kohtalostaan."
Kirjastolaina
Tämä kirja on kuin kesäillan kohtalokas tango liukkaalla tanssilavan lattialla värivalojen alla. Siinä oli sopivasti sitä kaikkea, joka notkautti minun polviani. Oi miksi en ole törmännyt tähän jännäristiin aikaisemmin. Se oli, miten sen oikein tiivistäisin.... Se oli. .. se oli vientiä niin että varpaissa tuntui.
Nautin suunnattomasti Nesserin taidokkaasta jutustelevasta kerronnasta. Voisin kuvitella kuulevani tarinaa mukavassa kahvilassa tai kesäterassilla vahingossa, kun naapuripöytään tupsahtaa istumaan Erik Steinbeck,joka alkaa tuttavallisesti kertoa tarinaa ja Sarahin kohtaloa. Hän kertoo sen juuri Sinulle, joka olet tullut naapuripöytääni istumaan Erikin seuraan.
Kirjassa Erik Steinbeck on kirjailija, joka on menestystäkin päässyt kokemaan, ennen kuin tapaa taidemaalari Winnie Mansonin. Heidät yhdistää runo. Tuo runo on syntynyt molempien tekemänänä samanlaisena samaan aikaan toisistaan tietämättä. Kuin kohtalon oikku se johtaa nämä sokeat madot, Erikin ja Winnien, yhteiselle taipaleelle samaan madonreikään. Pian syntyy matkaan myös tytär Sarah.
Håkanin vienti on vahvaa ja vaivatonta. Tarina on jännäri heti ensi hetkestä lähtien. Sarahin tragedian jättämän arven takia Winnie ja Erik päättävät jättää vanhan mantereen taakseen ja muuttaa uusiin maisemiin New Yorkiin Carmine Streetilille. Mutta miksi Winnie aistii, että tytär on siiteenkin elossa ja vahingoitumaton? Sokeita pisteitä on ja paljon. Nämä Nesser on sijoittanut tarinaan monenlaisina ja moniulotteisina. Siinä on draamaa suurella ja laajalla kaarella.
Nesser luo lukijan eteen myös sokean lopun. En voinut kuvitellakaan, minkälaisen tangon tulinkaan suostuneeksi, kun asetuin Håkan Nesserin "tanssiin" vietäväksi... Vieläkin hengästyn, vaikka kirjan takakannen suljin jo aikaa sitten. Olipa, olipa tanssi. Taidanpa muuten seruaavallakin dekkarikierroksen naistenhaulla pokata kirjailijalta uuden tangon !
Håkan Nesserin Carmine Streetin sokeat oli hyvä valinta Helmet-haasteeseen kohtaan 2. Kirjablogissa/-blogeissa kehuttu kirja.
Tässä on hyvä vaihtoehto dekkariviikon viikonlopun kirjaksi. Vielä hyvin ehdit pokata sen! Minäkin suosittelen sitä lämpöisesti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti