keskiviikko 16. elokuuta 2017

Pirjo Tuominen: Tulen väri punainen


Kirjan kansikuva
© Pirjo Tuominen ja Tammi

Pirjo Tuominen

Tulen väri punainen


Tammi
2017

425 sivua
 

"Taivaan vallat, kaupunki on tuhon oma ja nainen suree lihomistaan! Sinä olet verraton pakkaus!"

Oskar Petrelius vaimolleen Axalle
 
 
 
 
Kirjastolaina
 
Yllätin itseni, kun viime kirjastokäynnillä kirjakoriini eksyi  Pirjo Tuomisen "Tulen väri punainen"-teos.¨. En lukeudu hänen kirjojensa "hevy usereihin", mutta tämä Lappeenranta - Tampere -akselille syntynyt tarina on tarinankerronnallisesti nyt sellainen, että halusin saada tietää, millainen on jutun lopputulema. Siispä muuta mahdollisuuttahan ei ole, kuin lukea tämä kirja.

Tämä on jatko-osa Hiljaiset huvimajat -teokselle, jossa seurattiin Maria Mannerin ja Sofia Frimanin elämää viime vuosisadan alussa. Maria on vauras kauppiaspariskunnan ainut tytär. Hänen vanhempansa kuolivat veneonnettomuudessa Lappeenrannan edustalla. Monien vaiheiden jälkeen Maria muuttaa sukulaisiin, Portaan maakauppakartanoon, jota hallinnoi tiukalla otteellaan Martta Porras. Mutta Lappeenrantaan jäi lapsuudenystävä Jere Kauppila, jota Maria oma sydän kovasti kaipaa.

Sofia Friman on työväenluokkaan kuuluva nuori nainen. Hän oli ollut Portaan maakauppakartanon tyttären Tildan, uudessa kodissa Yrjölässä piikana. Tildan mies, Allan Anttonen, on Sofian sukulainen. Kävi kuitenkin niin, että Sofian  pesti päättyi Yrjölässä ja matka eteni Tampereelle. Tampereella hän pestautui Finlaysonin tehtaaseen punpulienkeliksi. Työolot tehtaassa ovat hankalat ja Sofia kiinnostuu työnväenaatteesta, jonka hän kokee itselleen tärkeäksi ja hänellä on halua vaikuttaa yhteisiin asioihin.

Pirjo Tuominen on rakentanut tämän kirjan autenttisiin lähteisiin nojautuen. Hänellä on ollut käytössään Alueviesti-lehden (7.6.2017) mukaan Selma Rautajoen julkaisemattomat muistelmat. Paikallisuus on hyvin tapetilla teoksessa. Se muun muassa näkyy kirjailijan henkilövalinnoissa, jossa paikalliset ihmiset esiintyvät omilla nimillään.

Suurin osa kirjan miljööstä on sijoitettu Sastamalaan. Marian kontolle on tullut nyt kaksi taloa:  setänsä talo Ellilän huvila ja aviomiehensä, Fredi Ilvesjärven, koti Suvelan kartano, Karkussa. Sitä vastoin kiivasluonteinen Sofia löytää oman polkunsa päästä Kiikan työväenyhdistyksen  ja Raivion työväentalon. Sen paljon puhuva ilmapiiri saa liikettä tämän naisen jalkoihin. Ennen kuin alkaa tapahtua.
 
Näistä sadan vuoden takaisista tapahtumista on aina rankkaa lukea siitä, kun veli on noussut näin veljeään vastaan. Jokin on selvästi mennyt pieleen, kun "systeemi" on riistäytynyt näin pahasti raiteiltaan. Tästä Tuominen toteaakin samaisessa Alueviesti-lehden haastattelussa osuvasti:
 
"Olosuhteet olivat olivat tuolloin Suomessa otolliset ääriliikkeen toiminnalle.Maassa ei ollut tuomiovaltaa, ei luotettavaa poliisia, ei omaa armeijaa. Ihmiset olivat turvattomia. Työväen olot kohenivat, mutta poliittinen päätöksenteko oli hidasta. Moni nuori turhaantui, väkivalta kumuloitui eikä millään ollut heille enää mitään väliä. ... "
... "Asioilla on aina monta puolta. Pahinta jälkeä syntyy silloin, kun molemmat osapuolet ovat oikeassa."
Tuominen on napannut teemasta mielenkiintoisen tarinan kahteen kirjaansa. Lukukokemuksena voi sanoa, että tämä "Tulen väri punainen" -kirja olisi mielestäni kaivannut kovasti tiivistämistä. Tämänkin kirjan kohdalla mietin rajausta pitkään. Kaikkeahan ei tarvitse kirjoittaa, mutta rajatusta alueesta kaikki mahdollinen. Tässä tarinassa oli niin paljon asiaa, että siitä olisi ollut ainesta, samasta ajanjaksosta, vielä sisarkirjaankin. 
 
Minulle hyvä tarina on myös visuaalinen. Tähän kirjaan olisin kaivannut tapahtumista karttaa tuekseni. Kirjassa tuotiin runsaasti paikkoja ja taloja sekä jokirantoja siltoineen esille, mutta niiden hahmottaminen toisiinsa oli nyt haastavaa. Kartta olisi tuonut hyvää ryhtiä lukemiseen ja asioiden mieltäminen omille paikoilleen olisi ollut itselleni huomattavasti helpompaa.
 
Mielenkiintoinen kirja näin 100-vuotiaan itsenäisen Suomen varhaisvaiheista. Helmet-listauksessani tämä kirja on kohdassa 8. Suomen historiasta kertova kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti