torstai 16. elokuuta 2018

Kjel Westö: Rikinkeltainen taivas

Kjell Westö

Rikinkeltainen taivas

Den Svavelgula himlen
 
Suomentanut Laura Beck
 
Otava 2017
459 sivua
 
 
Kirjastolaina
 
 
 
 
 
Tämän kirjan lukemista söi, ei niinkään kirja itsessään, vaan yksinkertaisesti kesän lämpö. Olin poikki päivän päättyessä, jolloin usein hiljennän vauhtiani ja istun alas antaen tilaa hyvälle kirjalle. Menneinä heinäkuun päivinä helle tosiaankin söi lukuintoani, ja tämän kirjan kohtaloksi tuli juuri ne ihanat helteet. Vaan kun ilmat jäähtyivät trooppisista lukemista meidän leveysasteelle paremmin sopivalle tasolle, sain samalla vauhtia tähän kirjaan. Itse asiassa ihan kelpo tarina, näin ensi kosketuksena Westön tuotantoon.
 
Tämä Rikinkeltainen taivas on ollut bloggareden käsittelyssä jo runsain mitoin, ennen kuin itse sain sen käsiini. Joten enpä tässä sen tapahtumia kirjoita sen suuremmin auki, vaan tilaa annan lähinnä lukutunnelmille.
 
Kirjan luin pitkällä aikaperspektiivillä, kuten ensimmäisessä kappaleessa jo kerroin. Kirja kieli on maukasta ja makoisaa.  Tapahtumamiljööt piirtyivät helposti omaan mielikuvitukseeni ja ne istuivat hyvin omiin ajanjaksoihinsa. Mielenkiintoinen paikka muuten tuo Ramsvik! Westö on onnistunut hyvin sen kuvauksessa.
 
Tässä kirjassa odotin, että kertojaminä olisi paljastanut omat kasvonsa lukijalle, mutta harmikseni näin ei käynyt. Oikeastaan petyin tähän "minään". Tuntui, että hän jäi ihmisenäkasvussaan jotenkin vaiheeseen. En tiedä. Jotenkin, jotenkin hän jäi miettimään ja murehtimaan mennyttä muisteloissaan. Eikä päässyt oman elämänsä ihmissuhteissaan ikään kuin yli ja kirjoittamaan uutta tarinaa tabula rasan täytteeksi.

Muissa henkilöissä tuo Rabellin suku sinällään on hieno kombinaatio. Herkullinen kokonaisuus. Mieleeni jäi erityisesti tuo Alex, johon omassa blogissaan 27.11.2017 (Kannesta kanteen) Kaisakin oli tarttunut. Samoin kuin Kaisa, minä mietin myös lukiessani tuota vallan ja sen vaikutusta ihmiseen. Kyynistääkö valta ihmisen ja sulkee samalla silmät ympäristöltä, kun itsellä menee hyvin?

Kirja oli hieno lukukokemus ja toimi mainiona "avausmatkana" Westön tutantoon.
 


1 kommentti:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Minulla tämä Westön kirja odottaa lukemista, en tiedä miksi en ole saanut tartuttua siihen. Olen kyllä tykännyt muista Westön kirjoista. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista