perjantai 12. toukokuuta 2017

Matti Rönkä: EinoMatti Rönkä 

Eino

 
Gummerus Kustannus Oy
 
235 sivua

"Miehet ovat samanlaisia kuin terästangot tai putket", Ukki puhui taas. "Kovimmat eivät kestä. Ne napsahtavat poikki. Sitkeät ja ontot, ne ovat lujimpia."

 
 Kirjastolaina

Matti Rönkä, Ylen uutisankkurinakin tunnettu mies, on loihtinut muhevan kirjan. Kirja kertoo viime sodasta selvinneestä miehestä Einosta, joka on "sitkeälihainen ja velvollisuutensa hoitanut" (kirjan takakansi) Joonaksen isoisä. Joonaksen ja Ukin suhde on lämmin. Muistiongelmien vuoksi Ukki on tarkkailtavana terveyskeskuksessa. Siellä Joonas näkee Ukin kehossa arvet, jotka ovat repeytymiä läpimenneistä itänaapurin luodeista.
 
Ukin kotoa Vanhaltapaikalta löytyy kuvia ja karttoja. Niissä Joonas, Vanhanpaikan nykyinen isäntä, näkee Ukkinsa outojen miesten kanssa. Mitä Ukki on sodassa ja sen jälkeen kokenut ja touhunnut? Se on Einon tarina.
 
Rönkä kirjottaa tarinansa limittäin kahteen tasoon. Toisaalta kuljetaan nykyaikaa Joonaksen ja hänen lähipiirinsä sekä Ukin terveyskeskustapahtumien parissa, kun taas toisaalta ollaan Einon muistojen matkassa kauempana nuoruudessa ja sodanjälkeisessä Neuvostoliitossa. Naapurimaan reissuun, rajan tuntumaan, Rönkä on saanut loihdittua kivan jännitteen.
 
Kirjan kieli on napakkaa ja harkittua. Kiva lukea. Lauseet ovat lyhyitä. mutta niissä on kerrottu kaikki tarpeellinen, jotta jouheva kerronta onnistuu. Turhat kielen "korunuotit" on pois. Hyvä niin. Kirja on suunnattu selvästi suurta ikäluokkaa vanhempien lukijoiden hyppysiin. Nuoremmaltakin lukijalta se oli miellyttävä aidontuntuinen lukukokemus. Muuten tässä olisi oiva tarina valkokankaalle nähtäväksi. Suosittelen!


2 kommenttia:

  1. Tämä kirja oli lämpöä täynnä. <3

    VastaaPoista
  2. Hei Marika,

    Kiitos postauksen kommentista, Minä tykkäsin kirjasta. Se oli helppoa luettavaa. Eino oli ensimmäinen kirja Röngän tuotannosta, jonka luin. Voi hyvinkin olla, että horjahdan kirjahyllyrivistöön siinä kohdassa jossa on Röngän Viktor Kärpät.... Mene ja tiedä. Mutta tämä oli kyllä ihan kelpo tai keskivertoa parempi kirja. Edelleen suosittelen sen lukemista.

    VastaaPoista