sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Winston Graham: Poldak Syytetty


Eleanor Tomlinsonin kuva
©Mammoth Screen Limited 2014

Winston Graham

Poldak

Syytetty

 
Englantilainen alkuteos: Jeremy Poldak
1950
 
Toinen painos
Uudistettu suomennos
 
Suomentajat: Irmeli Sallamo ja
Anuirmeli Sallamo-Lavi

Gummerus Kustannus Oy
422 sivua

 
Ross Vennor Poldak, kohottakaa kätenne. Herrat valamiehet, katsokaa vankia. Syytteessä on Namparasta, Cronwallin kreivikunnasta kotoisin oleva herra Ross Vennor Poldak, joka tänä Herran vuonna tuhatseitsemänsataayhdeksänkymmentä tammikuun seitsemäntenä päivänä, muistamatta Herran pelkoa, paholaisen vaikutuksesta ja houkuttelemana kiihotti monia rauhaa rakastavia kansalaisia ryöstämään ja lisäksi suoritti itsekin maan lakien vastaisen ryöstön. Lisäksi mainittu Ross Vennor Poldak rikollisesti, tahallisesti ja ilkeästi ennalta suunnitellen, käyttäen hyväkseen väkivaltaa ja aseita, ryösti, varasti, tuhosi ja vei mennessään kahdelle haaksirikkoutuneelle laivalle kuuluvia tavaroita. Ja lisäksi ...

Kustantajan esittelykappale
 

Winston Grahamin Poldak-sagan kolmas osa, Poldak Syytetty on kirja, jota olen odottanut. Tällä kertaa kirja on Gummeruksen esittelykappale, joten isoa isompi kiitos kustantajalle. Saapumisilmoitus kirjalähetyksestä oli miellyttävä yllätys. Kiitos!
 
Poldak Syytetty on ajoitettu valistuksen ja romantiikan aikakausien taitteeseen 1790 - 1791 Cronwalliin. Kapteeni Ross Poldakin maailma on taas saanut kolauksen ja hänen synkimmät hetkensä ovat saaneet päivänvalonsa. Delmezan ja Rossin esikoinen on kuollut ja syyte kahden haaksirikkoutuneen laivan ryöstöstä odottaa tuomioistuinkäsittelyä käräjillä.
 
Vaikka Rossin suhde vaimoonsa Delmezaan ei kirjassa sulosointuista olekaan, Delmezasta kuoriutuu tässä kirjassa todellinen tahtonainen. Hän haluaa pelastaa miehensä siltä kauhealta tuomiolta, joka syytteestä olisi tulossa. Tämän tuomion täytäntöönpanoa odottaa myös Rossin pahimpiin vihamiehiin lukeutuva  pankkiiri George Warleggan. Näillä herroilla ei näytä olevan tippaakaan sovinnontekotahtoa.

Winston Graham on kirjoittanut Syytetyn kahteen osaan. Ensimmäinen osa käsittelee Ross Poldakin saamaa syytettä ja sen tuomioistuinkäsittelyä sekä tuomionlukua. Kirjan toinen osa keskittyy ihmissuhteisiin ja taloudellisiin haasteisiin sekä Cronwallin asukkaiden yleiseen terveydenhoitoon ja -huoltoon.

Mietin jo Syytettyä lukiessani kirjasarjan punaista lankaa. Kun tämän kirjan pääfokus on Rossin syyte haaksirikon hyväksikäytöstä, olisin mielihyvin nähnyt koko haaksirikkoepisodin kirjattuna kokonisuudessaan Syytetyn ensimmäiseen osaan. Toisen osan olisin varannut oikeuskäsittelyä ja tuomionlukua varten. Tällöin lukijalle olisi heti selvinnyt se, mistä Poldakia syytetään ja mitä on sen syytteen takana. Nyt nämä kaksi asiaa ovat irrallaan toisistaan - ja vieläpä eri kirjoissa. Minulta meni muutama hetki aikaa palauttaakseni edellisen osan tapahtumia mieleeni. Olihan Delmezan laulun lukemisesta kulunut jo pienoinen tovi. Delmezan laulussahan on lähes 500 sivua (vieläpä enemmän kuin tässä Syytetyssä), joten siitä olisi ollut varaa nipistää tuo lohkaisu tätä kirjaa varten. Tarinanhan on kait tarkoitettu luettavaksi niin, että kukin osa toimisi omana itsenäisenä kirjanaan.

Jo kirjasarjan ensimmäisistä osista lähtien olen nauttinut Winston Grahamin tarinankerronnallisesta taidosta - niin tämänkin kirjan osalta. Se on tarkkasilmäistä. Hänen verbaaliset kykynsä hemmottelevat omaa mielikuvitustani, joten tarinallinen lukukokemus vastasi hyvin lukemisen pulppuilevaa riemua. Se antaa hyvän pohjan odottaa kesällä uutta Poldak-kirjaa, Poldak vastatuulessa. Toivoa kuitenkin sopii, että tuo kesäinen puhuri ei kovin kovaa vastatuulta tuo kuitenkaan mukanaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti