maanantai 30. maaliskuuta 2020

Camilla Sten: Kadotettu kylä

Camilla Sten

Kadotettu kylä

Staden

2019

Bazar kustannus
2020

Suomennos: Jänis Louhivuori ja Risto K. Träff

447 sivua

Ennakkokappale
ilmestyy 5.5.2020


Kiitos  hyisestä yllätyksestä!


Kadotettu kylä on Camilla Stenin ensimmäinen suomennettu teos. Minulle tämä nuorten kirjallisuutta luonut kirjailija on ennen lukematon. Äitinsä Viveca Sten on taas ollut minulle tuttu juttu, mutta hänen kirjansa ovat jääneet marginaaliin odottamaan aikaa parempaa. 

Kadotettu kylä on toden totta autioitunut kaivospaikkakunta Silvertjärn. Sen asukkaat ovat hävinneet, kuin tuhka tuuleen. Jäljelle on jäänyt vain paaluun hengiltä kivitetty naisen ruumis ja pikku vauva.

Kirja on kirjoitettu kahteen tasoon: nykyhetkeen ja silloisiin tahpahtumiin, joihin paikkakunta ajautui 60 vuotta aikaisemmin. Silloisia tapahtumia on myös ristiinvalottu Margarethan ja Ainan kirjeenvaihdon avulla. Kirjan nykyhetkessä Alice, Margarethan tyttärentytär, on kuullut isoäidiltään tarinaa tästä aavepaikkakunnasta ja sen tapahtumista. Margaretha ei itse ollut paikkakunnalla enää silloin, kun kaupungista tuli aavepaikka, vaan hän asui jo Tuhkolmassa. Muut isoäidin lapsuuden perheen jäsenet hävisivät muiden paikkakuntalaisten mukana. Käänteentekevä juonenkuvio on, kun kirkkoon tulee uusi saarnojen pitäjä, Mattias. Hän ottaa oman paikkansa yhteisössä, ja alkaa tapahtua.

Tämä tarina oli jäänyt vaivaamaan Alicea, ja hänellä on aikomus tehdä dokumenttielokuva kylästä ja sen tapahtumista. Nyt tarivitaan vain rahoitus, ja sitä varten Alice ystävineen on hakemassa paikasta materiaalia mahdollisten rahoittajien rahapussien avaamisen helpotukseen.

Alicen tiimin tullessa Silvertjärniin kaikki talot satulakattoineen ovat kuin ennen vanhaan, mutta luonto on ottanut sen jo tiukasti huomaansa. Pian löydetään leiriytymispaikka torin kupeesta, josta muodostuu hyvä keskus, josta voi helposti tehdä retkiä lähiympäristöön - isoäidin kotitaloon, kirkkoon, kouluun. Reissu, joka on suunniteltu vajaan viikon mittaiseksi, alkaa pian näyttää omia kasvojaan. Ollaan kylässä, joka on keskellä ei juuri mitään. Kaukana kaikesta. Niin kaukana, ettei ole kännykkäkenttää, ja iso valtatie on kymmenien kilometrien taipaleitten takana.

Hommat eivät mene alkuunkaan kuin Strömsjössä. Yksi loukkaa jalkansa rappusissa ja katoaa mystisesti. Toiset etsivät häntä kaikkialta, ja sitten räjähtää porukan toinen paku. Suuri osa tarvittavista tarpeista tuhoutuu käyttökelvottomaksi. Tunnelma alkaa käydä tuskalliseksi, kun ryhmän jäsen kuolee kesken kaiken.

Camilla Sten on tehnyt tarinan, joka on hyytävä. Sen tiivis kerronta tekee siitä uhkaavan ja jännite kestää korkealla viimeiseen lukuun asti. 

6 kommenttia:

 1. Sattuipas mukavasti. Lopetin tämän kirjan pari tuntia sitten. Sen vuoksi en lukenutkaan tätä postaustasi kovin tarkasti. Oma postaukseni tulee ihan lähipäivinä.

  VastaaPoista
 2. Anneli, odotan innolla sinun kommenttiasi kirjasta. Toivottavasti pidit.

  VastaaPoista
 3. Tämä kirja tuli postista, mutta en ole vielä lukenut sitä. Voi ehkä jäädä kesän dekkariviikolle.

  Aurinkoisia lukupäiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kiva että sinäkin sait sen. Innolla odotan lukukommentteja kirjasta. Mukavaa kevättä Sinulle.

   Poista
 4. Kiva kuulla, että kirja on hyvä!
  Se onkin minun lukulistalla, kunhan vaan tehdään äänikirjaksi.

  VastaaPoista
 5. Satu, eiköhän se pian saada äänikirjaksi. Tämä kirja voisikin istua hyvin kuunneltavaksi.

  VastaaPoista