sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Fiona Barton: Epäilty

Fiona Barton

Epäilty

The Suspect

2019

Suomennos: Pirkko Biström

Bazar
2020

Arvostelukappale kustantajalta
Kiitos teille!Bartonin Epäilyssä kaksi englantilaistyttöä katoaa Thaimaassa. Yht'äkkiä heidän perheensä on keskellä kansainvälistä mediasirkusta - epätoivoisina ja huolesta sekaisina. Ovatko tytöt sotkeutuneet johonkin vaaralliseen vyyhtiin? Samaan aikaan toimittaja Kate Waters kuulee toimituksessaan tyttöjen katoamisista ja haluaa olla ensimmäinen, joka kertoo asiasta suurelle yleisölle. Nyt olisi tilaisuus hyvälle juttukeikalle, mutta mieltä askarruttaa Jake. Oma poika, joka on ollut ulkomailla jo parin vuoden ajan, eikä hänestä ole kuulunut pihastustakaa. "Jokaisen vanhemman pahin painajainen".

Kirja on monikielinen. Monikielinen siinä suhteessa, että se on ristiinvaloitettu. Näkökulmat vaihtelevat niin poliisin, äidin, toimittajan kuin tilannekuvauksen kesken. Se piirtää mielenkiintoisen perspektiivin kerronnalle ja juonelle. Kirjailijan vahvuus on motiivin selvitytely, ja siitä syntyy juoneen imu, jota ei voi ennalta arvata.

Imu kuitenkin minun lukusessiossa kärsi siinä, että teeman esittelyn ja tyttöjen karun kohtalon toteamisen jälkeen tapahtui jotain, joka söi lukunautintoa ja -intoa. Näin on. Monesti olen dekkareissa törmännyt siihen ikävään asiaan, että ne jäävät paikalleen polkemaan ja jauhamaan jotain juonenkäännettä. Käännettä, josta rakentuu loppuhuipennus. Tässäkin Jake oli kovin, kovin kauan kateissa. Kun loppunäytös vihdoin koitti, se oli täyskäännös, joka keikautti tutkimusnäkökulman ihan kokonaan ympäri. Tiivistys olisi mielestänyt nostanut tämän tarinan ihan toiselle tasolle!

Kaikesta huolimatta edustava ensi kosketus Bartonin tuotantoon.

4 kommenttia:

 1. Voi että sinun pitäisi lukea myös sarjan Leski ja Lapsi dekkarit. Minulle paras lukukokemus on ollut Lapsi, mutta pidän kovasti koko sarjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, hyvin on mahdollista, että nekin löytävät paikkansa lukupinossa.

   Poista
 2. Minusta nämä kaikki Bartonin kirjat ovat tosi hyviä!

  VastaaPoista
 3. Satu, olen kyllä sitä mieltä, että ehdottomasti kirja kannatti lukea.

  VastaaPoista