sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Niina Laitinen: Villasukkien uusi vuosi

Niina Laitinen

Villasukkien uusi vuosi


Moreeni
Kustannusyhtiö OtavaKirjastolaina

Minä ja vilasukat olemme olleet jo kauan erottamattomat. Viihdyn villasukissa lähes vuoden ympäriinsä. Tänä vuonna löysin vasta Niinan tuotannon ja ihastuin totisesti niihin. Neulominen ja lukeminen, molemmat ovat ihania juttuja, mutta kun lukujumi yllättää on paras ottaa silloin puikot ja langat esiin, ja katsoa, mitä syntyy. Kaapin uumenissa on usein jämiä vanhoista tehdyistä jutusta. Näitä olen tänä vuonna moniin Niinan suunnitelemiin sukkamalleihin neulonut, kun lukujumi on talvenaikana ollut jonkinlainen. Kirjoneuleprojektit ovat jämäkerien oiva upotuspaikka.

Kuva kirjan sivulta 28. Kirsikankukkien
aikaan
Tämä kirja on Niinan kolmas neulekirja, joka on tehty juuri meille, jotka rakastavat neulomista. Sen innoituksena on ollut neljä vuodenaikaa. Jokaiselle vuodenajalle on suunniteltu viisi toinen toistaan ihanampia luomuksia. Näissä malleissa on helppoja ja helpohkoja sukkia, mutta mukaan on mahtunut pari vaikeampaa/haastavampaa sukkamallia: kirjoneulesukkia, pitsisukkia palmikoineen. Variaatio on näyttävä ja kokeneemmallekin neulojalle kirja tuo mukavaa haastetta ja intoa uusiin sukkaprojekteihin. Niihin useimpaan ainakin minä tulen tarttumaan myöhemmin paremmalla ajalla.

Niinan malleissa on käytetty niitä samoja lankoja, mitä maitomarkettien lankahyllyt talvisaikaan notkuvat. Tunnustan, että olen nuuka neuloja, jolloin en useampaa kymppiä sukkalankaan mielellään ujuta. Todella harvoin neulon sukat, niiden mallissa olevan lankasuosituksen mukaan. Itse olen kyllä huomannut, että Niinan mallit istuvat omaan jalkaani melkein sillänsä. Harvemmin olen niitä joutunut varioimaan, jotta saan kaiken haluamani mahtumaan mukaan.

Sukkien neuleohjeet ovat selkeät. Hyvä. hyvä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kirjoneuleohjeissa ruutupiirros on paras ohje.Siitä näkee heti, miten homma on rakennettu. Sama pätee myös pitsi- ja palmikkoneuleisiin.  Jokaisesta sukasta Niina on rakentanut malliruutukaavion, jossa yhtä ruutua vastaa yksi silmukka. Samasta kuviosta voi helposti havaita sen, mitkä ruutupiirroksen ruudut kuuluvat millekin neljälle sukkapuikkojen silmukoille. Tämä helpottaa erityisestti kantakavennusten ja kirjoneuleen yhdistämisessä.

Suunnattoman iiihana sukkakirja! Se täytyy hankkia itsellenikin. Iso kiitos Sinulle Niina - olet taitava!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti