torstai 13. helmikuuta 2020

Linda Olsson: Autio ranta


Linda Olsson

Autio ranta

Hamilton Beach

2019
Suomennos: Anuirmeli Sallamo-Lavi

Gummerus
2020

Kirjastolaina


Minua säväytti Olssonin edellinen teos Sisar talossani. Nytkään ei ole omena puusta kauaksi pudonnut, sillä tämäkin kirja puhuttelee minua omalla uniikilla tavallaan.

Tämä kirja on kahden ihmisen monologi. Toinen heistä kirjottaa kirjeen edesmenneelle miehelleen Peterille. Helga kirjottaa sen, miten on kokenut yhteiselon miehensä kanssa. Se on lukijalle parisuhteen rehellistä tilitystä lempein sanoin.

Kirjeen lomaan kirjailija on sijoittanut, toisen monologin, Josefin päiväkirjan, joka on tallennettu kirjaan kursiivilla fontilla. Josef on Hamiltonin rannalla tavannut Helgan ja tunsi sydämessään jotain joka jätti sinne omat jälkensä. kaipauksen ystävyydestä/orastavasta rakkaudesta, toiveesta yhteisestä tulevaisuudesta. Mies jaksaa yhä odottaa yhteydenottoa, ja odottamiseen saatu voimavara tulee pojalta ja hänen ihanalta pieneltä tyttäreltään Mayltä.

Kirjan tunnelma on kaihoisa, mutta kieli on lempeää luettavaa. Jo pitempi tovi on siitä, kun luin Sisar talossani -teoksen. Tuo sama tuttu kaihoisa, lempeä kieli tuli tässäkin kirjassa vastaan. Voi vain ihailla tuota taitoa tunnetilojen uloskirjottamiseen. Yksinkertaisesti ne tunteet ja tilannekuvaukset ovat enemmän kuin latautuneita, kuin itse kokisi ne omakohtaisesti. Raskaista asioista hän kirjoittaa kiinnostavasti. Hitaan ja vaikeasti käynnistyvän alun jälkeen kirja otti minusta lopulta pitävän otteen.

Se kannatti lukea.4 kommenttia:

 1. Kiitos kirjan esittelystä, vaikuttaa kiinnostavalta. Olen lukenut Olssonin Laulaisin sinulle lempeitä lauluja, josta pidin paljon.

  VastaaPoista
 2. Anneli, kirja on mielenkiintoinen. Siinä on haastava alku, ennen kuin kokonaiskuva alkaa hahmottua. Ole sinnikäs, se kannattaa.��

  VastaaPoista
 3. Tähän kirjaan ihastuin täysillä heti ensimmäiseltä sivulta, sillä rakastan kirje- ja päiväkirjoja. Olsson lataa kirjansa täyteen erilaisia tunteita. Ihana kirja.

  VastaaPoista
 4. Voi Mai, taas kerran olen kanssasi samaa mieltä. Kiva kirja.

  VastaaPoista