perjantai 5. maaliskuuta 2021

Pia Puolakka: Narsistit vankilassa, oikeuspsykologin kertomuksia persoonallisuushäiriöistä

 Pia Puolakka


Narsistit vankilassa, 

oikeuspsykologin kertomuksia persoonallisuushäiriöistä

Deadline kustannus Oy

212 sivua


Arvostelukappale 

Kiitos kustantajalle!


Harvoin tulee vastaan kirja, jonka melkein tuoreeltaan tulee luettua läpi siltä istumalta. Tämä Puolakan Narsistit vankilassa -teos on juuri sellainen, jota et malta jättää pois kädestä ennen kuin se on luettu. Kahlasin kirjaa suurella mielenkiinnolla ja sydämellä. Minun mielenkiinto mieleen ja sen rakenteisiin ulottuu kauas. Opiskeluaikoinani erehdyin yliopistolla kuuntelemaan sattumalta luentoa systeemiajattelusta ja työyhteisöistä. Vastaan luennolla tulivat monet mediaseksikkäät termit, narsistit, antisosisaaliset personallisuudet ja psykopaatit sekä takaisinkytkennät.... 

Pia Puolakan kirja Narsistit vankilassa on kirja psykopatiasta. Psykopatia on ollut viime vuosina suurehkon mielenkiinnon kohde. Virallinen tautiluokitus ei tunne psykopatiaa, mutta sen avulla voidaan määrittää käsite, jossa voidaan yhdistää antisosiaalisen ja narsistisen personallisuuden äärimuodot. Tälle ilmiölle on tunnusomaista tunnekylmyys, katumattomuus tai kyvyttömyys tuntea syyllisyyttä.

Puolakan mukaan meitä on moneksi. Psykopaatin voi kohdata todennäköisemmin vankilassa kuin kadulla, sillä yksi prosentti väestöstä voidaan laskea omaavan nämä piirteet. Kaltereiden takana on  psykopaatteja arviolta 15 - 25 prosenttia kaikista vangeista, ja sarjamurhaajista jopa 90 prosenttia. Kaikki psykopaatit eivät kuitenkaan ole löytäneet tietään vankiloihin, vaan elävät keskuudessamme ihan tuiki tavallista elämää - kyseenalaisin keinoin toisin.

Kirjassa on silmiäaukova vertaus psykopatiasta ja värisokeudesta. Puolakan mukaan värisokea ei näe tiettyä väriä, vaikka kuinka yrittäisi. Häneltä puuttuu kyky aistia sitä - syy löytyy silmän solurakenteesta. Sama pätee empatiassa. Psykopaatti ei tunne tunnetta. "Värisokealla ei ole olemassa värejä, ja psykopaatti on ikään kuin värisokea tunteiden suhteen eli tunnesokea. Hän ei tunne itse, mutta vielä vähemmän hän tuntee toisten tunteita." (mts. 36 - 37)

Vankien sielunmaisemaa ja vankien parissa työskentelyä Puolakka avaa skeematerapian viitekehyksen avulla. Yhdysvaltalainen Jeffrey E. Youngin kehittimän menetelmän mukaan yksilön käyttäytymistä voidaan selittää skeemojen eli tunnelukkojen ja moodien eli mielenmallien avulla. Kirjan loppuosassa ohjataankin tutkimaan omia tuntemuksia oheisten mallien mukaan.

Narsistit vankilassa on varsin kansantajuisesti kirjoitettu kirja mielestä ja sen rakenteesta. Itse  kirjan rakenteeseen olisi selvyyttä ja ryhtiä tuonut yksinkertainen sisällysluettelo.

Pia Puolakka on koulutukseltaan oikeuspsykologi ja psykoterapeutti.

2 kommenttia:

  1. Tämä kirja kiinnostaa kovasti, joten kiitos lukuvinkistä.
    Uskon, että narsistinen luonne näkyy jo varhaiskasvatuksen puolella ja että siihen voisi puuttua jo hyvin varhain. Valitettavasti isot lapsiryhmät eivät sovi lapsinarsisteille, sillä aikuisilla ei ole silloin aikaa puuttua häiriökäyttäytymiseen siinä mitassa kuin on tarpeellista.

    VastaaPoista
  2. Mai, näkökulmasi on kyllä mielenkiintoinen, miten sovittaa poikkeavayksilö osaksi systeemiä, joka ei tunnusta yhteisiksi säännöiksi tarkoitettuja normeja. Eiväthän ne ole heitä varten. Näinhän poikkeava ajattelee. Hän ei niitä tarvitse. Pelottavaa tässä on se, että koko systeemi kääntyy nurin niskoin, koska poikkeava on nerokas löytämään ongelman jostain muusta kuiin itsestään. Hän ei näe itseään osaksi systeemiä.

    VastaaPoista