perjantai 26. helmikuuta 2021

Nicolas Barreau, Rakkauskirjeitä Montmartrelle

 Nicolas Barreau

Rakkauskirjeitä Montmartrelle

Die Liebesletter von Montmartre

Suomennos Kristiina Vaara

Tammi

2021

254 sivua


Arvostelukappale

Kiitos kustantajalle!


Nicolas Barreau on Rakkauskirjeitä Montmatrelle -romaanin Jälkisanoissa kertonut tarinan alkusysäyksestä. Tällä kertaa kirjailija oli kulkenut vanhalla hautausmaalla - ei kuitenkaan kirjan nimessä olevalla hautausmaalla. Tällä hautausmaalla Barreau on nähnyt pronssisen enkelin, joka on vartioinut pientä viehättävää hautaa. Tämä enkeli on ollut esikuva sille enkelille, joka on sijoitettu tähän tarinaan Hélènen haudalle. 

Tuo hauta on inspiroinut muutenkin Barreun mielikuvitusta, nimittäin omien sanojensa mukaan hän "kompastui" säkeisiin, jotka johtivat kirjailijan romaanin kirjottamiseen:

"Oi rakkaani tule,

jotta olisit taas omani

niin kuin kerran toukokuussa."

Tämä Pohjois-Pariisin kukkulalla sijaitseva Montmatren vanha hautausmaa on tämän romaanin Julien Azoulayn vaimon Hélènen viimeinen leposija. Sillä hautausmaalla he muuten olivat myös kohdanneet ensikerran runoilija Heinrich Heine haudalla...

Julien Azoulay on murtunut mies. Hän on menettänyt rakastamansa naisen, vaimon ja lapsensa Arthurin äidin. Julien on aikaisemmin niittänyt mainetta keveiden rakkausromaanien väsääjänä, mutta kohdattuaan vaimon syöpäsairauden aiheuttaman tragedian elämänhalu ja kyky luovaan tarinankerrontaan on ollut jo kauan kadoksissa. Vanha kustantajakin on jo käynyt koputtelemassa onko uutta kirjaa jo mahdollisesti tulossa?

Vaimonsa eläessä Julien lupasi, että hän kirjoittaa hänelle 33 kirjettä, yhden jokaista Hélènen ikävuotta kohden. Hélènen tunsi miehensä, ja päätteli, että näin hän pitää miehensä elämässä kiinni, ja voi samalla antaa voimaa uudelle alulle. Kirjeet mies piilottaa Hélènen haudalle salalokeroon, jota enkelipatsas vartioi. 

Pian Julien huomaa haudalla käydessään, että lokerikkoon talletettuja numeroituja kirjeitä alkaa hävitä, ja/tai niihin tulee vastauksia - kivisydän, Prévertin runo... Tarkkaileeko häntä joku, ja kuka on "vastausten" takana Hélènekö?

Vaikka tarina on melkein ennalta-arvattava, siitä huolimatta se on ihastuttava ja lumoava juttu, joka vie lukijan nojatuolimatkalle vanhaan rakkauden kaupunkiin. Jos olet aikaisemmista Barreaun tarinoista pitänyt uskon, että tämäkään ei Sinua petä. Ihana tarina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti