keskiviikko 9. elokuuta 2023

John Boyne: Kaikki särkyneet paikat

 John Boyne

Kaikki särkyneet paikat

All the Broken Places

2022

Suomennos: Kari-Pekka Toivonen

Bazar kustannus

2023

368 sivua

Arvostelukappale

Kiitos kustantajalle!


John Boynen kirja "Poika raidallisessa pyjamassa" on kirja, jota en pysty tai halua unohtaa - ikinä. Se julkaistiin suomeksi Bazarin kustantamana 2008. Tuo teos sai suuren suosion ympäri maailmaan kaikenikäisten keskuudessa. Se on ollut suosittu lukuromaani kouluissa kautta maailman. Kirjan tarina taipui myös valkokankaalle. Poika raidallisessa pyjamassa on kertomus Brunosta, keskitysleirin komentajan kuopuksesta, pojasta, joka ystävystyy leiriaidan toisella puolella vankeudessa elävän Shmuelin kanssa. Tuolla ystävyydellä on kauhea loppu.

Boynelle oli selvää heti Poika raidallisessa pyjamassa -teoksen viimeistelyn yhteydessä, että sisar Gertelin tarina tulisi saattaa lukijoiden tietoisuuteen, kunhan aika olisi siihen kypsä. Hänellä oli tarkoitus ryhtyä tähän kirjoitustyöhön vasta vuosikymmenten päästä, mutta onneksi kävi toisin. Tuli maailmanlaajuinen epidemia ja kaikki sulkeutui. (mts. 366) Joko olisi aika Gertilin tarinalle? Onneksemme kävi näin!

Gertelin tarina kulkee useammassa ajanjaksossa rinnan. Tällä kertaa varsin onnistuneesti. Boyne kuvaa Gertelin elämää teinikäisen Saksasta paenneen nuoren tytön vaiheita Pariisissa, ja nuoren naisen eloa ja kohtalokkaita käänteitä Australian Sydneyssä rinnan oman elämänsä ehtoota viettävän leskirouvan askareisiin, joka asuu Mayfairissa Lontoon kartanokorttelissa. Hänellä on keski-iässä oleva  poika, joka vierailee satunnaisesti äitinsä luona. Pojan elämä ei ole löytänyt pysyviä uomia. Samassa rapussa vuosia on myös asunut Heidi, jolla alkaa varhainen muistisairaus esittää omia ensioireitaan. Kunnes alakerran asuntoon muuttaa uutta väkeä. Perhe, jossa vanhempien lisäksi on mukana 9-vuotias poika Henry, ja kohtalo näyttää Gertilille uudemman kerran sormensa pelissä. Onko tässä hänellä mahdollisuus sovittaa omat syyllisyyden tunteensa?

Kirjan rakenne on myös mielenkiintoinen, sillä sen kerronta on rinnakkaista. Lukija saa olla tarkkana, missä ajassa kulloinkin kerronta kulkee. Kolmiosainen tarina on jakautunut kahteen välinäytökseen, jossa on heijastumia Poika raidallisessa pyjamassa -teokseen. Jälkimmäisessä väliosassa eletään vuotta 1943 Puolassa, tuo Välinäytös näyttäytyy sisällysluettelossa Se Poika -nimellä, mutta tekstin sisällä on vain otsakkeena Poika. Suomenkieli tekee tässä mielenkiintoisen tepposen. Olisi mielenkiintoista nähdä alkuperäinen teksti, ja tuon välinäytöksen otsake, millainen artikkeli määrittelee kyseistä "poikaa" The, That, vai This?

Boynen uutukainen on vahva tarina syyllisyyden tunteista ja polkuriippuvaisuudesta. Millaista on kantaa hartioillaan vanhempiensa virheitä, ja voiko niiden aiheuttamaa taakkaa jotenkin poistaa? 

Hieno teos, joka kannattaa lukea!

4 kommenttia:

 1. Poika raidallisessa pyjamassa oli tosi hyvä. En ole huomannutkaan tämän kirjan ilmestymistä, eli kiitos vinkistä. Menee ehdottomasti lukulistalle.

  VastaaPoista
 2. Anneli, samaa mieltä, minäkin pidin pyjamapojasta. Tämäkin oli sujuvaa luettavaa. Suosittelen lämmöllä.

  VastaaPoista
 3. Hei. Alkuperäisessä oli ”The Boy”

  VastaaPoista
 4. Niin ajattelinkin. Se selittää paljon. Kiitos tiedosta. Tuon kirjan luen vielä Boynen sanoin kirjoitettuna.

  VastaaPoista