perjantai 10. huhtikuuta 2020

Winston Graham: Poldark - tanssiinkutsu

Winston Graham

Poldark - tanssiinkutsu


The Miller's Dance

1982

Suomennos: Anuirmeli Sallamo-Lavi ja Hela Vermo

Gummerus
2020

557 sivua


Arvostelukappale 
Kiitos kustantajalle


Winston Grahamin Poldark-kirjasarja on ehtinyt jo yhdeksänteen osaan. Tällä kertaa kirja keskittyy vuoden 1812 tapahtumiin niin maailmalla kuin Brittien saaren Cronwallin kalliollisella rannikolla.

Tuona vuonna maailma todella kuohuu. Naapurimaan hallitsija Napoleon käy omaa sotaansa Euroopassa, ja päätyy hyökkäämään Venäjän keisarikuntaan onnettomin seurauksin. Kotikonnuillakin on ongelmia: kuninkaan terveys ei ole paras mahdollinen, ja tyrkyllä on jo prinssihallitsija vallankahvaan. Myös sota Yhdysvaltoja vastaan huolestuttaa Namparan isäntää, onhan hän oman vaalipiirinsä edustaja kuningaskunnan parlamentissa.

Tämä poldark jäi mieleeni kirjana, jota on vaikeaa pilkkoa palasiksi. Kaikki tapahtumat kietoutuvat yhteen tiiviiksi kimpuksi. Siksi siitä on vaikeaa kirjoittaa lukutunnelmia. Muukalainen mereltä oli selvästi esittelyjakso tälle kirjalle.

Poldark-kirjasarjan yhdeksännen osan otsake, Tanssiinkutsu on osuva nimi kirjalle, tietysti jos sen haluaa laveassa mielessä käsittää. Tässä kirjassa on paljon tekniikkaa ja kaivostelollisuuden kuvausta. Kaivostoimintaa ollaan selvästi tehostamassa höyryvoiman avulla Namparassa. Vanha kaivos Wheale Leisure otetaan uudelleen käyttöön nykyaikaisemman Wheal Gracen ehtymisen myötä. Tulevat kirjat kertovat sen, miten vanhan kaivoksen käy, sillä sieltä löytyy sellaista, joka kiinnostaa museoväkeä.

Tässä kirjassa on monenlaista tanssiaskelta sisällytetty henkilöhahmoihin. En halua kertoa juonta, sillä tällä kertaa juoni ja henkilöhahmot ovat vahvasti toisiinsa kietoutuneet. Niitä on vaikea erotella toisistaan, ettei paljasta tahtilajia ja millainen on todellinen "millerin tanssi".

Ehdottomasti kirjan mielenkiintoisimmat henkiöt ovat tällä erää tämä muukalainen, Stephen Carrington. Piristävä tapaus. Hän on mies, joka on pysytynyt häiritsemään Nampran tuttuja tanssiaskeleita. Toisaalta Georg Warleggan on aina kiinnostava rytminvaihtaja ja riitasointujen aiheuttaja. Viekö hän tanssia tulevissa osissa vai joutuuko Warleggan kerrankin omassa tanssissaan tanssitettavan rooliin? Sitä todella odotan. Entäpä Delmezan ja Rossin nuorin tytär tämä Bella, joka on jo esiteini-ikäinen, reipasotteinen tyttö. Millaiseksi nuoreksi naiseksi tämä hahmo on kasvamassa ...

Tanssiinkutsu oli tahdeiltaan hidasliikeinen teos ja pitkähkö tanssi. Se on omalta osaltaan todella kiehtova combo. Lukija jää odottavalle kannalle, mitähän vielä on tulossa!

2 kommenttia:

  1. Kiitos postauksestasi, hyvin kuvasit kirjaa. En ole lukenut yhtään Poldarkia, mutta olen katsonut sarjat tv:stä. PS. Joko olet lukenut/lukemassa tuota Archerin uusinta? Minä luin sitä eilen lukumaratonikirjana ja on ihan huikea lukukokemus!

    VastaaPoista
  2. Anneli, sait kiinni rysän päältä. Opus on nimittäin juuri avoimena sylissäni😂 Huikea tarina taitaa olla kyseessä. Ainakin alku tuntuu nappaavan.

    Mitä tulee poldarkkeihin, niin suosittelen. Tämä Archer ja Graham ovat tulleet kuin varkain suosikeikseni. Mainioita tarinan väkertäjiä omalla tavallaan. Tuntevat brittiläisen kulttuurin kerroksellisuuden hyvin.👍

    VastaaPoista