sunnuntai 12. toukokuuta 2019

Louise Penny: Kuolema kiitospäivänä

Kannen suunnittelu: Perttu Lämsä
Louise Penny

Kuolema kiitospäivänä


Still Life
2005

Suomennos: Raimo Salminen

Bazar Kustannus

2019

367 sivua

Julkaistu aiemmin nimellä:
 Naivistin kuolema (WSOY 2008)

Kustantajan lähettämä ennakkokappale, Kiitos!
Julkaistaan 4.6.2019

Louise Penny on luonut pieneen kanadalaiseen Québecin kaupungin liepeille ihanaan Tree Pinesin kylään kuolemantapauksen, jota ovat tulleet tutkimaan Sûreté du Québecin henkirikosporukka Armand Gamachen johdolla. 

Tree Pines on kylä, jossa naapurit tuntevat toistensa asiat melkeinpä paremmin kuin kyläläinen itse omansa. Sen väki on heterogeeninen joukko ihmisiä, jotka ovat tunteneet toisensa vuosikymmenien ajan. Talojen ovet ovat aina avoinna jokaiselle kylänraittia kulkevalle - öisinkään niitä ei ole ollut tarvetta lukita. Kylän elo on rauhallista, ennen kuin kiitospäivän iltana lumous särkyy. Pidetty eläköitynyt opettaja Jane Neal löytyy metsästä kuolleena nuolen lävistämänä. "Eihän Janella ollut vihamiehiä, eihän?" tuumataan porukalla, kun saadaan tietää, että kyseessä on ken ties murha. Entä missä on Daisy, ilman koiraa ei Jane kyllä kulkisi metsässä - onhan metsästyskausi par'aikaa käynnissä. 

Louise Penny on tehnyt dekkarin, joka on mielestäni lunastanut hyvin paikkansa dekkariaatelistoon. Hän luo monta mahdollisuutta lukijan eteen, kuka on mahdollinen surmatyöntekijä, ja mitä löytyy kuoleman taustalta. Vaihtoehtoja on, ja niillä "herkutellaan". Oikeastaan Penny heittää lukijalle oman mahdollisuuden ratkaista kuolemantapaus, ennen kuin hän kertoo omansa -  ainakaan minä en voinut  sitä ennalta arvata.

Mielenkiintoinen dekkarisarjan avaus kirjailijalta, jonka teoksia en ole ennen lukenut.

2 kommenttia: