sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Meri Kuusisto: Vuosi tavaratalossa


Meri Kuusisto

Vuosi tavaratalossa


Otava

345 sivua

Kirjastolaina


Mari Kuusisto on kirjoittanut kompaktiin kokoon ympätyn romaanin Franzista tavaratalon uumenissa. Minut tämän kirjan pauloihin vei mielikuva Maija Tervon kirja Huimaavat korot, Atena 2010  (jos et ole sitä kirjaa lukenut niin suosittelen). Tässä kirjassa oltiin kenkäkaupassa valtameren toisella kolkalla Manhattanin pikkuisella saarella paremman väen piirissä. Se kirja on kirjoitettu ikään kuin etnografisen tutkimuksen siivittämänä, sillä Tervo itse oli mukana kenkäkaupan myyjänä.

Mutta tähän kirjaan... Tässä kirjassa on Franz, joka on autokoulunopettajana saanut potkut työstään. Syy on ollut lähempi tuttavuus ajamaan opetelevan autonkuljettajaraakileeseen. No, jollain täytyy päivät täyttää, liekö kirjailijalla ollut jo aktiivimallihajatelma tiedossa - mene ja tiedä. Tuo tapaus on saanut Franzin sieluun kolauksen, ja särki  samalla "hauraan" miehen itsetuntoa.

Uusi työpaikka löytyi tavaratalosta, johon Franz pestautuu harjottelijaksi. Nyky meiningin tapaan, harjottelu on pätkitetty kuukaudeksi kerrallaan vuoden ajaksi. Tästä kaikesta on Kuusisto rakentanut kirjan. Franz on milloin lastenosastolla, paketointiosastolla, leivänpaistossa, naistenosastolla...  Kohtalonoikkukin löytyy Kuusiston kirjasta. Tämä sama oppilas, jonka vuoksi Franz joutui lähtemään autokoulunopettajan pestistä, löytyy nyt samasta työpaikasta tavaratalon sisuksista. 

En oikein tiedä pidinkö kirjasta. Kirjan idea on hyvä, mutta jotain jäi minusta puuttumaan. Kirjassa kyllä kuvataan niitä samoja haasteita, mitä kukin meistä kohtaa työelämässä. On suorituspaineita, dynaamisuuden tavoittelua, uudistumiskykyä ehkä myös kateutta, jos toisen osaamispääoma on jotain sellaista, mitä itsellä ei ehkä ole. Henkilögalleria on kyllä hieno ja siitä olisi saanut ehkä irti vielä enemmän. Olisin halunnut lukea heistä enemmän särmää hiovia kommelluksia. Ehkä tämän vuoksi kirja ei saanut minussa suupieliä kääntymään ylöspäin, vaikka aihetta olisi ollut vaikka mihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti