keskiviikko 7. elokuuta 2019

Anne Bert: Annan itseni kuolla


Anna Bert

Annan itseni kuolla

Le tout dernier été
2017

Suomennos: Taina Helkamo

Bazar kustannus

144 sivua

Kirjastolaina


Anna Bert on saanut tietoonsa sairastavansa yhtä kauheinta sairautta, mitä voi vain kuvitella. Se hivuttaa hiljaa - tekee omaa pesäänsä sairastuneen kehossa, ja lopulta mikään muu kuin tahdostariippumaton hermosto on voimissaan ennen kaiken loppumista. Sydän, se on viimeinen, joka vielä sykkii ennen kuolemaa, kun kaikki muu on jo antanut periksi. 

Kirja on kuolevan ihmisen kertomus kehonsa kamppailusta, kun kaikki hiipuu hiljalleen pois - kuihtuu elävänä. Kirja on kipeää keskustelua kohtalonsa kanssa, jossa käydään läpi järkytykset ja suuttumus elämälle, kun siitä joutuu luopumaan kaiken ollessa vielä kesken. Kirjasta voi kuitenkin aistia sen, että Anne oli saanut keskusteltua rauhan oman kohtalonsa kanssa, pakon edessä. Tässä sairaudessa tieto ja tietoisuus tekevät siitä erityisen tuskaisen ja julman.

Moni kirjan lukenut on jäänyt pohdiskelemaan elämän ainutkertaisuutta. Tartu hetkeen, sillä kukaan meistä ei voi tietää sitä, mitä ilta tuo tullessaan - huomisesta puhumattakaan. Siihen tulokseen on yhtä moni tullut.

"Jopa kieleni on muuttunut: en käytä enää futuuria, koska tulevaisuutta ei ole olemassa."

Tämä on pienuudestaan ja sivumäärästään huolimatta suuri kirja - minuun se teki suuren vaikutuksen. 

2 kommenttia: