Katsaus Luetut kirjat -blogin kirjahyllyyn
Jenny/Kirjojen pyörteissä teki mielenkiintoisen haasteen, jossa hän oli tehnyt selvää olkkarin kirjahyllystä. No, tuon tutkielman minä tein muutama viikko sitten, kun kirjahylly alkoi näyttää täyttymisen merkkejä. Siellä on kirja poikineen, joten kerronpa minäkin mitä hyllyistä löytyy:
Jenny listasi näin:
1. Kirja, jonka sait lahjaksi
Täytyi oikein miettiä, sitten huomasin alahyllyllä kirjan:
Gösta Knutson Pekka Töpöhäntä käy koulua vuodelta 1971 K.J. Gummeruksen osakeyhtiö. Suomennos Terttu Liukko.
Nostalginen kirja, joka on jo koirankorville luettu. Se on ilmiselvästi ollut aikoinaan koululeikeissä tärkeässä osassa, koska läksymerkintöjäkin on tullut tehtyä!
2. Klassikko, josta tykkäsit
Omassa kirjahyllyssä on vähän klassikkokirjallisuutta. Ehkä minulle se kaikkein rakkain on Väinö Linnan Tuntematon sotilas, WSOY, kuudeskymmenesviides painos. 2008 Kirja, jossa on liitteenä Edvin Laineen vuonna 1955 filmatisoitu elokuvan kuvakokoelma. Isäni on kirjan ostanut joskus kirjaston poistomyynnistä. Hän osasi tuon kirjan lähes ulkoa kannesta kanteen. Ainakin kerran vuodessa näin hänen sitä lukevan.
Muistan hyvin, nuo hetket jolloin itse tutustuin Linnan tuotantoon ylä-aste/lukioikäisenä. Noihin ensimmäisiin lukuhetkiin osui myös tuon Laineen elokuvan ensinäkeminen. Silloin sitä ei vielä esitetty itsenäisyyspäivänä yleisessä jakelussa televisiossa, vaan isän kanssa kävin katsomassa sen ihan isolta valkokankaalta elokuvateatterissa. Se jätti jäljen.
3. Kirja, jonka lukeminen on takkuillut
Kirjahyllyssä on muuta muukin klassikko, joiden lukeminen on ottanut aikaa. Ehkä vielä ne luen. Toinen niistä on Boris Pasternakin Tohtori Zivago ja tämä toinen on Nobel-klassikko John Galsworthyn Forsytein taru. Jälkimmäinen on tullut kyllä elokuvana tutuksi, mutta tuo venäläinen klassikko on vielä arvoitus.
4. Kirja, jota olet lukenut eniten
Tuo ensimmäisenä esitelty Töpöhännän koulunkäynti on kyllä paljon luettu - ehkä se kuuluisi tämän otsikon alle.
5. Kirja, joka on laina
Kirjahyllyssäni en säilytä lainakirjoja. Kirjaston kirjat on erillään omassa korissaan.
6. Kirja, joka tuo sinulle erityistä iloa
Tänä keväänä, kun pölyjä pyyhin kirjoista ja hyllyistä, käsiini tarttui oma diplomityö, joka tuli tehtyä 2010 pienelle metsähoitoyhdistykselle. Tuo ponnistus otti koville, koska tein sen ilman mitään ulkopuolista ohjausta, ainut ohjaus oli Juha T. Hakalan Melkein maisterin niksikirja, joka oli hyvä apu siihen, millainen tutkimus siitä sitten tuli. Oiva tekele oli kuulemma aikanaan - niin siitä sanottiin.
7. Kirja, joka käsittelee kiehtovaa aihetta
Tähän osuu mielestäni hyvin Juhani Suomen Urho Kekkosen päiväkirjamerkinnöistä rakennettu kirja. Isäni perintönä kirjahyllyssä on tämän elämänuran kirjoista osa, joka käsittelee vuosia 1944 - 1950. Nuo vuodet ovat olleet sodanjälkeistä jälleenrakentamisen vuosia, joissa naapurimaan hallitsija tuppasi sanomaan aina omat mielipiteensä valtakunnan asioihin.
8. Kirja, joka on kuvitettu
Kirjahyllyssäni on myös ihan puhdas kuvateoskin. Tämä Markku Välitalon Hiljaisilla havumailla on kaunis maisemateos vaaramaisemista. Tässä kirjassa on hyvin, kuin varkain, pelkistetysti esitetty suomalaisen metsän ja sen metsälakikohteet. Hieno teos!
9. Kirja, jonka kansi puhuttelee sinua
Winston Grahamin Poldark-kirjasarjan kirjat puhuttelivat minua. Pidin kovasti siitä, että Gummerus teki kulttuuriteon suomentamalla koko Grahamin Poldark-tuotannon.
10. Kirja, jonka hahmolla on mielenkiintoinen elämänkaari
Tätä kirjottaessa huomaan, että monesta kirjahyllyn kirjasta olen kirjoittanut tänne Luettujen kirjojen -blogiin oman postauksen, mutta ehdottomasti tähän kymppikohtaan kuuluu Schinderin Lista, Thomas Keneallyn teos, joka on Booker-palkittu kirja.
Toinen, jonka haluaisin vielä hyllyyni on Mark Sullivanin Palavan taivaan alla. Pino Lellan elämänkaari on ollut niin värikäs, että sen kirjan luen vielä uudelleen tavalla tai toisella.
11. Kirjailija, jonka kirjoja sinulla on eniten
Minulla on paljon Jeffrey Archerin teoksia. Osa on tullut arvostelukappaleina kustantajilta, mutta olen myös haalinut niitä muualta hyllyyni. Olen tykästynyt tämän brittiaatelismiehen värikkääseen kynänjälkeen. Mies, jonka kynä on miekkaa terävämpi.
12. Kirja, joka on kaukana mukavuusalueeltasi
Suomalaisista dekkarikirjailijoista Kale Puonti on noussut kuin varkain yhdeksi mielenkiintoiseksi kirjailijaksi. Tämä tuottelias entinen poliisi on kynänjäljeltään niin värikäs, että hänen kirjojaan olen harvakseltaan lukenut - oivaa kirjallisuutta, kun lukujumi on päässyt yllättämään. Aihepiireiltään nämä huumerikosdekkarit eivät ihan ole mukavuusalueen ytimessä.
13. Kirja, jonka olit jo unohtanut omistavasi
Kirjahyllyssäni on Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -näytelmä. Tuo kirja on isälleni tuotu syntymäpäivälahja, kun hän täytti 50 vuotta. Kirjan antoivat muut "veljekset" - muutkin olivat omansa saaneet tullessaan miehenikään...
Pienen kyläkoulun äidinkielentunnilla oli ollut luokassa seitsemän poikaa, oma isäni oli yksi noista pojista. Isäni oli joukon nuorin - siis Eero. He olivat lukeneet näytelmän ja jokainen oli lukemut oman vuorosanansa kirjasta ääneen. Luokan tytöt olivat sitten kirjan muut henkilöt, paitsi lukkarina oli toiminut opettaja Unto Liira.
14. Kirja, jonka nimestä pidät
Waller Robert James, Hiljaiset sillat
15. Kirja, jonka haluat nostaa esiin muuten vain
Hyllyn vanhimpia kirjoja on mummoni ja pappani vihkiraamattu. He avioituivat melkein 100 vuotta sitten kirkossa, jota ei enää ole.
Onpa varsin ihania kirjoja sinulla hyllyssäsi, etenkin tuo vihkiraamattu. <3
VastaaPoistaKyllä, tuo vihkiraamattu on nähnyt paljon. Mummoni mukana se oli 3 kertaa pakattuna evakkokärryihin.
PoistaOn todella kivoja vastauksia ja kirjoja. Minustakin tuo viimeinen vastaus on todella sympaattinen. Pidän valtavasti teoksesta Hiljaiset sillat, josta näin syksyllä musikaalin Turun teatterissa.
VastaaPoistaNo, siinä on pieni kurkistus hyllyihin. Jennyn idea on hieno, vai mitä?
VastaaPoistaTämäpä innosti viimein ittenikin aloittaan samaisen postauksen tekemisen!
VastaaPoistaKerro vaan, mitä hyllystä löytyy
VastaaPoista