keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Maria Antas: Hiukset - viehkeät, vaikeat, villit ja vapaat

Ulkoasu: Jenni Saari
Maria Antas
 

Hiukset

Viehkeät, vaikeat, villit ja vapaat

Håret, Fint, Fult Fräckt och Fusk
2016
 
Suomennos Laura Jänisniemi
 
Teos & Företaget
2016

205 sivua

 
En vain ymmärrä, miten pärjään niiden kanssa. 
 
Kirjastolaina
 
Maria Antas esittää tärkeät kysymyksensä kirjansa takakannessa: "miksi kauniiksi ja seksikkäiksi mielletyillä naisilla on pikät hiukset?" ja "miksi sinä värjäät hiuksiasi?" Hänen esseekokoelmansa on hiuksien vetyperoksidikäsittely, jossa on leikkauksen muotoilussa mukana kirjailijan oma etnografinen havainnoti föönattu yleisesti koettuihin kulttuurisidonnaisiin kokemuksiin. Tuloksena on tosi mielenkiintoinen kampaus!
 
Maria Antas on seisonut taas kylppärissään ja tuijottanut edessään olevaa peiliä. Mitä näille nyt voisi tehdä? ...  Onko Marian kokema tilanne Sinulle tuttu? Minulle ei. Minulla on lyhyet hiukset, jotka suoristuvat ja asettuvat formuunsa, kun näytän niille sormieni viisipiikkistä. Värjäyskäsittelyn ne voivat mahdollisesti kokea pari kertaa vuodessa, mutta muuten en kyllä jaksa niihin käyttää sen enempää vaivaa. Pese ja pidä, se on minun tyylini ollut jo kauan.
 
Antaksen käsittelyssa hiukset saavat syvähoidon. Näissä hoidoissa on mukana kosmetiikkateollisuus, kampaustyylien muotivirtaukset ja kulttuurisidonnaiset ulottuvuudet. Hiuksissa pyörii hiuslenkkien ja pantojen sekä huivien ympärillä miljoonabisnes. Politiikka ja uskontokin ovat saaneet pitävän sotkun pään karvoituksessa.
 
Maria Antas on antautunut hiuksien moniin mahdollisuuksiin. Hän on tutkinut jakausten paikkoja niin historian lehdiltä kuin lähimenneisyyden viihdeteollisuuden "heppujen" päistä. Ja nämä löydöt ovat mielenkiintoisia. Antas käy läpi historian lehtiä suortuva kerrallaan. Käsittelyssä on niin Maria Antoinette kuin Napoleonin armeijakin. Perukkeja käyttivät muuten molemmat. Mitä löytyikään niiden alta ja päältä ... Marian oma havainnointi alkaa 1960-luvun Suomesta. Hänen muistissaan ovat televisioisarjan Charlien enkelit (1976 - 1981) kuin Beatlesin pojatkin. Mukaan kammattaviksi ovat  päässeet mm. Sex Pistols ja permanentit sekä Hans Schwarzkopf...  Minunkin onneksi " Hiukset ovat vain hiuksia.".
 
Helmet-haasteeseen tulee tässä kirja-arviossa täydennys kohtaan 13. Kirja nimittäin kertoo omalla tavallaan minusta.
 
 
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti