lauantai 10. kesäkuuta 2017

Paolo Coelho: Vakooja

Alkuperäinen kansi: Studio Flammarion
Suomalainen kansi: Jukka Iivarinen/Vitale
Paolo Coelho
 

Vakooja

Portugalinkielinen alkuteos: A Espiã
2016
 
Suomennos Jaana Piippo (sivut 1-99)
Sanna Pernu (sivut 100 - 190)
 
Suomennoksessa käytetty 1938 raamatun käännöstä
 
Bazar Kustannus Oy
2016
 
190 sivua
 
 "Hänen ainoa rikoksensa oli, että hän oli vapaa ja itsenäinen nainen."
 
 
Kirjastolaina
 
Paolo Coelhon kirja Vakooja on tositapahtumiin pohjautuva romaani naisesta, Margaretha Zellestä, joka paremmin tunnetaan taiteilijanimellään Mata Hari (indonesiaksi: aurinko). Mata Hari syntyi 7.8.1876 Leeuwardenissa Hollannissa. Hänen väitetään olleen kaksoisagentti, joka pelasi niin saksalaisten kuin ranskalaistenkin pussiin ensimmäisen maailmansodan aikana rintaman molemmin puolin. Mata Hari oli nainen, näyttelijä ja kurtisaani.
”Kyllä, minä olin prostituoitu, mikäli sellaisena pidetään ihmistä, joka antaa hellyyttä ja nautintoa, ja saa vastineeksi koruja ja palveluksia. Kyllä, minä olin valehtelija, mutta niin hillitön ja parantumaton, että usein unohdin, mitä olin sanonut ja jouduin miettimään pääni puhki miten saisin korjattua harkitsemattomat puheet.”

Paolo Coelho on kirjoittanut Mata Harin tarinaa pääosin minämuodossa. Kirja alku on shokeerava. Siinä kirjailija on tallettanut International News Servicen olleen uutisen, joka oli päivätty Pariisissa 15. lokakuuta 1917. Uutinen kertoo Mata Harin kuolemasta teloituskomppanian edessä.
 
Kirjaa lukiessani mietin, millainen nainen olisi Mata Hari, jos hän olisi syntynyt reilu sata vuotta myöhemmin? Olisiko hän varjeteetaiteilija Moulin Rougessa Pariisissa, kaupungissa johon hänen sydämensä tuntui sykkivän vai mahdollisesti freelancer Burleski-taiteilija tai kenties poliittinen toimija? Hän tuntui olevan kameliontti, ristiriitainen henkilö,  joka pystyi muuttumaan ja muuntautumaan aina uuden tilanteen ja tilaisuuden mukaan.
 
Coelhon kirja on napakka ja tiivis totuutta jäljittelevä teos. Se on romaani ei elämänkerta. Itselleni nimi Mata Hari on ollut tuttu nimi, mutta millainen nainen on ollut tämän nimen takana, ei enää niin tuttu ollutkaan. Coelho on raapaissut Mata Harin pintaa sen verran kutkuttavasti, että mahdollisuuksien tullen voin löytää itseni tutkimassa/lukemassa lisää tietoa tästä historian naisesta.
 
"En tiedä muistetaanko minut joskus tulevaisuudessa, jos niin käy, en halua että minua koskaan pidetään uhrina vaan ihmisenä, joka astui rohkeasti eteenpäin ja maksoi siitä vaaditun hinnan pelotta."

Tämäkin kirja löytää tiensä Helmet-listalle. Siellä se on kohdasssa "37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta".
 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti