maanantai 4. syyskuuta 2017

John Boyne: Poika vuoren huipulla


Kannen suunnittelu Eveliina Rusanen
 
John Boyne

Poika vuoren huipulla

The Boy at the Top of the Mountain
2015
 
 
Suomentanut Heli Naski
 
Bazar-Kustannus Oy
 
238 sivu
 
 
Kirjastolaina 
 

 
Vuonna 1936 Pariisissa saksalais-ranskalaisessa Fischerin perheessä koetaan kovia. Isä kuolee I maailmansodan traumojen johdosta junan alle heittäytymisessä ja äiti vähän myöhemmin tuberkuloosin uuvuttamana. Pieni orpopoika Pierrot joutuu jättämään koiransa D'Artagnan kuuron ystävänsä Anshelinin hoiviin, sillä Pierrotin on muutettava orpokotiin Simone ja Adèle Durandin luo. Pian löytyy Pierrotin täti, isänsä sisar, ylhäältä Alppien vuoristosta Berghofin huvilalta, jossa täti työskentelee taloudenhoitajana. (Muuten, jos huvila ei ole Sinulle tuttu, niin kurkkaa vaikka tänne, niin tiedät jo paljon enemmän). Talon isäntä on harvoin paikalla. Näin Pierrotin tulolle ei ole suurtakaan estettä. Ehtona on kuitenkin se, että pojan ranskalaistyylinen etunimi, Pierrot, tulisi vaihtaa saksalaiseen vastineensa Pieteriin.
 
Pierrotin ei ole helppoa omaksua Pieterin moodia ja samalla unohtaa hyvä lapsuudenystävä Anshelin. Talon henkilökuntaan ja kylän koulupiiriin tutustuessaan Pieterin olo ja elo tuntuu helpottuvan, kun tutun nahkahenkselihousujen korvikkeena on nyt uusi uljas asu. Tässä asussa, univormussa, entinen Pierrot tuntee itsensä nyt uudeksi Pieteriksi, jolle koko maailma on totta ja edessä on uusi mahdollisuus.

Kirjaa olin jo hyvän matkaa ehtinyt lukea yli puolen välin, kun kesken kaiken tarinaa heräsin iltauutisten juttuun, jossa tasavallan presidentti haastatteli Paul Austeria lauantaina 2.9.2017 Akateemisessa kirjakaupassa Helsingissä. Tuossa haastattelussa Auster tokaisi mm. jotenkin tähän tapaan, joka jäi irrallisena miesten jutustelusta mieleeni:
Suurin valhe on se, johon kukaan ei ensin usko,mutta kun jatkat sen toistamista, ihmiset alkavat uskoa. Se on pelottavaa.
 
Siinäpä on muuten kaikki se, mitä  Pieter koki sodan aikana ylhäällä Alppien vuorilla Berghofin huvilassa!

Kirjan ja Pierrotin tarinan kruunaa kauniiksi lopuksi oiva kertojaminän vaihto. Se oli kuin kirsikka kermakakun päällä ja vielä kera lukijan huokaus. Kuulen jo kipakoiden askelteni kipsuttelevan kirjaston käytäviä noutamaan hyllystä kirjaa nimeltä "poika raidallisessa pyjamassa"!

Tässä on kirja, joka päätyy Helmet-listaukseen. Listalla sen löydät kohdasta 50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti