torstai 14. syyskuuta 2017

Peter James: Kirottu talo

Ulkosasu: Taittopalvelu Yliveto Oy
Peter James
 

Kirottu talo

The House of Gold Hill
2015
 
Minerva Kustannus Oy
2017


Suomennos: Sirpa Parviainen
 
 329 sivua


 
 
Kirjastolaina
 Peter Jamesin Kirottu talo -teoksen löysin kirjastoni uutuushyllyköstä sattumalta ja otin sen uteliaana käsiini. Jo ensimmäisellä tekstiaukealla totesin, että nyt ollaan kiinni kunnon entisaikojen kummitustalotarinassa ja vielä päiväkirjamuotoon kirjoitettuna! Jäin heti odottavalle kannalle siitä, millainen tarina on kyseessä.
 
Peter Jamesin "kirottu talo", on kaksikerroksinen maalaiskartano tykkitorneineen. Brigtonilainen Harcourtin (Ollie, Caron ja Jade) perhe löytää mynnissä olleen Gold Hillin kartanon ja päättävät tehdä siitä vihdoinkin oman upean hienon kotinsa. Töpinöissä ollaan ja perheen esiteini-ikäinen tytär Jadekin on nyreisyydestään huolimatta suostunut muuttamaan kaupungista uuteen kotiin maaseudulle. Saahan hän enemmän tilaa omaa käyttöönsä ja uusi koiranpentukin on luvattu kahden kissan kaveriksi. Ensin näyttää tietysti kaikki olevan ok ja mallillaan, mutta sitten huomataan, että talossa on paljon kunnostamisen varaa ja vastaan tulee kompastuksia ja  yllätyksiä, jotka nielevät ja tulevat nielemään paljon, paljon ja vielä enemmän brittiläisiä puntia. Mutta se on toki sen arvoinen rakennus, oikea arvokohde vanha maalaiskartano... - sanovathan saneerausporukkakin uutta kartanon isäntää, Ollieta, jo "lordi Harcourtiksi".
 
Ennen kuin muuttolaatikot on saatu sisälle ja purettua, rakennus alkaa näyttää tulokkaille omia kasvojaan. Ensin ilmestyvät oudot valot ja varjot,  sitten äkisti tulvahtavat vesihanat ympäri taloa... Entäpä kuka on tämä siniasuinen iäkäs rouva, joka vaeltaa seinien läpi säännöllisen epäsäännöllisesti, niin että joku aina huomaa hänen tuiman katseensa. Mitä tämä kaikki on? Ollie alkaa tutkia tilannetta. Hän kyselee naapureiden näkemyksiä ja haastattaa lähipubin isäntää sekä kylän pappia. Puhetta oli myös vanhasta miehestä. Ollie alkaa epäillä omia kykyjään ja tuntemuksiaan. Samalla viestejä alkaa tipahdella niin sähköpostiin kuin kännykkäänkin häviten samantie. Samoin myös ilkeitä viestejä lähtee omalta sähköpostitililtä Ollien tietämättä, joita myöhemmin selitellään tietokone-ekspertin kanssa. Mistä ihmeestä nyt on kysymys!
 
Jamesin tarina on hyvä. Kertomuksessa on jännite, joka pitää ja kasvaa hyvin ihan loppuun asti. Suosittelen Sinulle, jos tästä genrestä pidät.


2 kommenttia:

  1. Tämä herätti TODELLA mielenkiintoni!
    Oitis "nämä täytyy jskus lukea" listalle :)

    VastaaPoista
  2. Marika, tietysti oitis "heti -listalle". Se on tosi hyvä kirja, jos genrestä muuten tykkäät. Erityisesti fiilistä nosti ensimmäinen tekstiaukea. Vasemmalla sivustolla kaavakuva talosta/huonejaosta ja oikealla lukujen otsakeitten fontti suhteessa tekstifonttiin. Siinä oli jytyä ja mielenkiintoa aukeamasta, että se lähti lukuun samantie. Kannattaa lukea!

    VastaaPoista