keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Heine Bakkeid: Meren aaveet

Kansi: Erland Askhov
Heine Bakkeid


Meren aaveet

Jeg skal savne deg i morgen

2016

Suomennos: Jonna Joskitt-Pöyry

Into kustannus
2019

Kustantajan arvostelukappale
Kiitos!

"Talvimyrskyt tekevät tuloaan, kun Thorkild Aske vapautuu vankilasta. Kärsittyään rangaistuksen taposta hän on kolleegoidensa silmissä alinta kastia: pahan puolelle päätynyt poliisi. (kirjan takakasi)

Tässäpä on hyvä tarjokas Luettujen kirjojen dekkareiden Hall of Fame -galleriaan. Huikean hieno opus minulle tuiki tuntemattomalta kirjailijalta. Se todella piti napakasti otteessaan. 

Thorkild Aske on hyllytetty poliisi, joka on työskennellyt sisäisessä tutkinnassa. Hän on mies parhaassa iässään, hyvissä hakkeissaan, mutta sotki asiansa niin, että rakastui naiseen ja ajoi kolarin, jossa tämä nainen kuoli. Siinäpä on sielun sopukkoihin jyllättävää kerrakseen. Koville se on ottanut, sillä mies kokee syvää syyllisyyttä, ja on kovasti itsetuhoinen. 

Vakeus on siis taaksejäänyt aika ja asia sovitettu yhteiskunnan näkökulmasta. Uutta elämää Aske yrittää rakentaa. Tähän saumaan entinen kollega pyytää Askea tutkimaan vaimonsa pojan Rasmuksen katoamista. Pojalla oli suunnitteilla rakentaa elämysmatkailukeskus Norjan pohjoisosiin majakkasaarelle. Poika on kateissa, ja paikallinen poliisi on sitä mieltä, että Rasmus on kuollut ja hukkunut. Aske ottaa asian selvittelyyn ja matkaa saarelle, mutta pian huomataan, että Aske on itse epäiltyjen listalla, nimittäin paikkakunnalla on kateissa paikallispoliisi ja nimismies.

Bakkeid kirjoittaa niin, että sivuja käännellessä tuli kylmä ja palelin. Keskellä kesäistä hellepäivää tunsin lukiessani niitä talvisia navakoita puhureita, joita kylmät pohjoiset ilmavirrat tuovat mukanaan. Hytisytti todella. Erityisesti tässä kirjassa ilahdutti runsas ja taitavasti kirjoitettu dialogi ja se psykologinen aspekti, jolla kirjailija vie lukijansa tutkimaan sitä, mitä kaikkea ihmismielessä voikaa liikkua. 

Hieno kirja. Suosittelen.

2 kommenttia:

  1. Kiitos esittelystä, kiinnostuin :)

    Hyvää juhannusta ja lukuiloa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mai. Hauskaa Mittumaaria myös sinulle, vaikka tämän kirjan parissa.

    VastaaPoista