lauantai 3. lokakuuta 2020

Mariette Lindstein: Lahkon lapsetMariette Lindstein

Lahkon lapset

Lahko 3

Sektens barn

Suomennos: Christine Thorel


Atena Kustannus
2020

Arvostelukappale
Kiitos kustantajalle


Sofia Bauman on saanut jonkinlaisen irtioton Via Terran lahkolaisiin. On kulunut 15 vuotta siitä, kun Sofia pakeni Dimön saarelta. Nyt hän haluaa jakaa niitä kokemuksia muille. Sofia on perustanut lahkosta paenneille nuorille turvakodin, jossa voisi turvallisin mielin kohdata tuskaisen trauman kokemukset. Perheenkin Sofia on perustanut niin ikään lahkosta paenneen Benjaminin kanssa. Vuosien varrella se on kasvanut Julia-tyttärellä, vaan kuka on Julian isä? Onko hän sittenkin pahamaineinen kulttijohtaja Franz Oswald, ja tytär syntynyt Sofian raiskauksen uhrina.

Syysmyrsky koittelee Ruotsia ja pyyhkäisee samalla omat jälkensä myös Sofian elämäntyöhön. Kuin tuhkasta Fenix-linnun tavoin ilmaantuu myös Franz Oswald julistamaan ympäristönmuutoksen evankeliumia omalla hurmaavalla tavallaan tuhon jättämillä raunioilla. Näiden samojen vuosien kuluessa Franz Oswaldin perhe on myös saanut lisäystä. Hänen kaksospoikansa Vic ja Thor ovat kasvaneet lohkon oppien mukaisesti Via Terran Maan lapsissa.

Tämä Lahkon lapset on paljon puhuva teos. Koko kirjasarjaa on markkinoitu trillereinä.  Itse en kyllä ihan trillereiksi näitä kolmea kirjaa nimittäisi. Paremminkin sijoittaisin ne psykologisten romaanien nimikkeen alle. Henkilökohtaisesti pidin kirjasarjan ensimmäisen osan jännitteestä. Tämä kolmas kirja puhutteli omalla tavallaan. Siinä on paljon skientologisia piirteitä,

Tarinan kerronta jakautuu kahteen osaan. Vuoroluvuin eletään Sofian ja perheen todellisuutta. Toisaalta kerronta etenee Franz Oswaldin toisen kaksospojan, Thorin, näkövinkkelistä Via Terran Dimöllä - osittain toisiaan ristiinvalottaen. Oikeastaan tämä Thorin osa on kirjan parasta antia. Se on toisinajattelevaa ja kyseenalaistavaa ajatusta siitä, onkohan kaikki sitä, miltä näyttää, ja millainen todellisuus on piikkilankojen ja aseistettujen vartijoiden ulkopuolella.

Toisaalta taas samaa ajatusta pyörittelee Sofian tytär Julia mielessään. Hän on kuullut vahempiensa kokemuksista kultin jäseninä. Hän tuntee mielenkiintoa ja uteliaisuutta lahkon toimintaa kohtaan. Kuin onnekas sattuma hän pääsee koulunsa kanssa vierailemaan Via Terran saarella Dimössä, ja saa ensikosketuksen kulttiin ja sen johtajaan Päällikkö Franz Oswaldiin. Miten Julian käy? Saako Franz hurmattua olemuksellaan nuoren naisen pään pyörälle äitinsä tavoin? Alkaako Franz Oswaldin uusi kissa ja hiiri -leikki tällä kertaa Julian kanssa?

Mielenkiintoinen päätös kirjasarjalle. Suosittelen Sinulle tätä trilogiaa, jos pidät psykologisista kirjoista, joissa valta ja patologinen vallanhalu vievät pikkusormen.

2 kommenttia:

  1. Minusta tämä kolmas oli huomattavasti huonompi kuin kaksi aiempaa.

    VastaaPoista
  2. Mai, minä pidin tästä samoin siitä ensimmäisestä. Tässäkin oli havattavissa joutokäyntiä kerronnassa, mutta nuo lapset ovat kyllä karmeassa asemassa. Lapsi kun ei voi vanhempiaan valita.

    VastaaPoista