sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Terttu Autere: Sen edestään löytää

Tertttu Autere

Sen edestään löytää

Karisto

243 sivua


Kirjastolaina

Terttu Autere on tullut ihan sattumalta osaksi omaa kirjagalleriaani - niitä kirjoja, joita etsiskelen lukulamppuni alle luettavaksi - mitä ja mistä milloinkin. Nämä Autereen kirjat erottuvat edukseen vintagehenkisen etukantensa ansiosta siitä massasta, jotka komeilevat painotuoreina kirjastojen uutuustelineissä. Ne saivat minutkin aikanaan tutkailemaan kansien sisältöä, ja tykästyin. Tälläkin kertaa hienostunut ilmapiirin ja leppoisan tunnelman sisällä on selvitettävänä selittämäntön kuolemantapaus, enkä valintaani lainkaan pettynyt

Uusimmassa teoksessaan kirjailija on laittanut lääninetsivä Juhani Kuikan pohtimaan ja ratkomaan apteekkioppilas Elias Sorrin kuolemaa. Onko tässäkin ollut suunniteltu murha kaiken takana? Tarina on sijoitettu jonnekin 1930-luvun lopun pienelle pääradan paikkakunnalle ilmiselvästi matkan päässä Viirpurin kaupunkia. Taaskaan Autere ei ilmianna paikkakuntaa - niin kuin ei aikaisemmissakaan Kuikka-kirjoissa.

Kun hienostunut nuorehko herrasmies Elias Sorri astelee ensimmäisen kerran pienen paikkakunnan apteekkiin apteekkioppilaana, se on jo tapaus sinällään. Tiskin takana ja edessä on ihastunutta hyrinää molemmin puolin, ja apteekkiin tulee asiaa muutenkin kuin lääkärin kirjottaman reseptin täytäntöönpanoa takia.

Mutta kuinka ollakaan, eräänä sunnuntaina apteekkarin kotiapulainen Maire Holopainen löytää apteekkioppilas Sorrin kuolleena sängystään apteekkirakennuksessa alivuokralaishuoneestaan. Tässä on selvästi tapaus lääninetsivä Juhani Kuikan ratkottavaksi. Vaikka itse en ole innostunut "vatuloivaan" tarinankerrontaan, niin tähän kirjasarjaan se sopii kuin nenä päähän. Kirjan kerronta on jutustelevaa ja tutkinnan ohessa ehditään juoda kupponen kuumaa kahvia apteekkarin kamarissa tai asemapäällikkö Rautamon luona.

Sen edestään löytää on jo viides kirja lääninetsivä Juhani Kuikan tutkimuksissa. Jos et ole vielä ehtinyt perehtyä Kuikan ja kumppaneiden touhuihin, niin tästä on hyvä aloittaa. Nämä Kuikka-kirjat ovat itsenäisiä teoksia, jotka löyhästi ovat sidoksissa toisiinsa. Suosittelen Sinulle tätä kirjasarjaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti