torstai 17. syyskuuta 2020

Winston Graham: Poldark - Rakkauden malja


 Winston Graham


Poldark - Rakkauden malja


The Loving Cup
1984

Suomennos: 
Lauri Sallamo &
Heidi Tihveräinen

Gummerus
2020

Kirjastolaina

"Amor gignit amorem"
'Rakkaus synnyttää rakkautta'

Iki-ihana Grahamin Poldark-kirjasarja on ehtinyt jo kymmenenteen osaansa, jossa sitataatin mukaisesti rakkaus synnyttää rakkautta. Kirjan kannessa komeilee Geffrey Charles Poldark, jolla onkin merkittävä rooli...

Tämä kirja noudattelee pitkälti tuttua Poldark-latua. Kirjassa eletään vuosia 1813 - 1815, jolloin Napoleonin Euroopan-sota alkaa olla pitkälti sodittu, sillä sotaretki Venäjälle oli liikaa, ja se yllytti liittoutuneet nousemaan Venäjän avustuksella Ranskan keisaria vastaan. Kirjan taustalla käydään tiukasti sotaa lokakuussa 1813 Lepzigin taistelua, jossa on myös Poldarkeja paikalla. Kirjan kannen Geffrey Charles, joka ylennetään kapteenista majuriksi on joukkoineen mukana, ja Jeremey kokee myös tulikasteensa värvätyn sotajoukon aliluutnanttina.

Kolmiosaisen kirjaan Graham on kirjoittanut mielenkiintoisen tarinan. Kirja alkaa oivalla vanhan kertauksella. Jos et vielä ole seurannut kirjasarjaa, niin tämän kirjan alkuun Graham on napakasti esittänyt koko tarinan jujun. Tämä siksi, sillä hän on uusi isäntä Trenevithin Poldark-kartanossa ja armeijan suomalla lomallaan hänellä on mukanaan nuorikkonsa, jolle siis esitellään isiensä kotiseutua ja ihmisiä. Sodan kulkua ja sen eri vaiheita kirjailija kertoo runsaasti - juonen kustannuksella. Se kävi tällä kertaa silmääni.

Poldark - Rakkauden malja -teoksessa rakkaus on teema, joka tuntuu vainoavan niin Poldarkkeja kuin Warlegganien sukuja. Tähän kirjaan Graham on pyöräytellyt mielenkiintoiset rakkauskuviot, jotka hämmentävät vahempia Poldarkkeja ja vasta itsekkin uudelleen avioon astunutta Georg Warleggania. Näissä kuviossa ehkä nautinnollisimmat lukuhetket olivat Valentinen ja Georgin käymissä keskusteluissa, jossa kyseessä oli Georgen suunnittelema Valentinen avioliitto "velipuolen" Jeremyn mielitietyn Cubyn kanssa. Vanha epäilyskin nosti päätään, sillä onko Valentine Warleggan vai sittenkin Poldark? Tätä ei vielä Graham kerro lukijalleen. Herkullinen viritelmä ja keskustelu kuitenkin.

Herkullinen juonenkäänne on myös edellisissä kirjoissa käsitelty postivaunuvarkaus. Tuossa vaunussa oli lastina Warlegganin litteroitujen seteleiden lisäki mm. tina-asiakirjoja, eräs testamentti ja tuo Rakkauden malja. Milloin Warlegganille selviää ryöstösaaliin kohtalo ja tekijät? Markkinoilla kun on jo esiintynyt Georgen pankin seteleitä vaihdannanvälineenä. Kutkuttava juttu, joka odottaa ratkaisuaan varmasti jo seuraavassa kirjassa. Samalla taitaa ratketa myös tuo kohtalokas Rakkauden maljakin, sillä sekin on löytänyt uudelleen tiensä päivänvalon. 

Paljon on  juonenkäänteitä Winston Graham jättänyt arvailujen varaan. Poldark- Rakkauden malja on kepo poldark. Mukaansatempaava teos dekkareiden väliin luettuna.

2 kommenttia:

  1. Kiva esittely kirjasta. En ole lukenut yhtään Poldark-kirjaa, mutta katsoin telkkarista tulleet sarjat. Niitä taisi tulla viisi kautta. Tykkäsin paljon, hyvä tarina ja niin upeat maisemat.

    VastaaPoista
  2. Anneli, mukava kirjasarja. Suosittelen.

    VastaaPoista