maanantai 28. tammikuuta 2019

Kate Quinn: Koodinimi Alice


Kannen suunnittelu: Elsie  Lyons
Kannen kuvat: Malgorzata Maj/Arcangel (nainen)
Sephen Mulcahey (hävittäjä)
David & Myrtille (auto)
Shutterstock (tausta)
Kate Quinn

Koodinimi Alice

The Alice Network
2017

Suomennos: Päivi Paju


HarperCollins

2018

565 sivua
 +Kirjailijan kiitokset ja Ääniä menneisyydestä kirjeitä ja oikeuden pöytäkirjoja


KirjastolainaKate Quinnin Koodinimi Alice tuli minun eteeni sattumalta. Olin kirjastossani hakemassa varaushyllystä vallan toista opusta, kun silmiini sattui kirjan sidospääty.  Se herätti sen verran uteliaisuuttani, että varattujen joukosta se täytyi vetää osittain paremmin näkyville. Etukansi oli tässä se, joka vei minut Alicen verkoston pauloihin. Seuraavan kerran nettiin uppouduttuani, kävin myös kirjaston sivuilla, ja varasin kirjan introa suuremmin tavaamatta. Sivumäärä on runsas -lähes kuusisataa sivua. Se on yhteen kirjaan paljon, mutta lukuähkyä se ei nyt aiheuttanut.

Nuo kirjan viimeiset sivut sitten kertoivatkin kirjan alkumetreistä ja synnystä - nehän minua kiinnostaa aina erityisesti.  Hyvässä tarinassa on ripaus totta, joka on sitten kuorrutettu sillä kirjailijan mielikuvituksen syvyyksillä, jossa lähes kaikki on mahdollista - ja kohtuullisen hyvin on nyt onnistuttu. Mutaman pisteen kokonaisuudesta vei sama asia, minkä Hemulin kirjahyllyn Henna oli myös huomioinut omassa postauksessaan [klikkaa tästä], nimittäin Oradour-sur-Glanen kylän tuho, josta madame Rouffance oli ainoana selvinnyt elossa. Tämän kirjailija oli lähes sanasta sanaan lainannut vuoden 1953 oikeudenkäynnin todistajanlausunnosta. Tuossa oikeudenkäynnissä syytettyinä oli ollut SS-upseereita kylän asukkaiden massatuhosta. (mts. 562) Harmi. 

Koodinimi Alice on kahden naisen tarina, jossa Quinn on kirjannut ne niin, että Evan ja Charlien osiot kulkevat vuoroluvuin ja osittain jopa tapahtumia ristiinvalottaen. Olen samaa mieltä Hennan kanssa siinä, että onnistuneempi osio on Evan oma tarina. Elin ja hengitin sen mukana täysin. Kipunoin mielessäni, kun  Eva koki Rene Bordelonin julmassa käsittelyssä oman kohtalonsa, jolla oli kauaskantoiset vaikutukset.

Mielenkiintoinen ja kiehtova tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti