lauantai 24. marraskuuta 2018

John Boyne: Tarkoin vartioitu talo

Kannen kuvitus ja suunnittelu: Estudioidee
Suomenkielinen kansi: Helin Sepa


John Boyne


Tarkoin vartioitu talo

The House of Special Purpose
2009

Suomennos: Laura Beck

Bazar kustannus
2011
Kirjastolaina


Tähän Boynen tuotantoon olen jäänyt koukkuun lähes välittömästi, kun luin ensimmäisen hänen kirjoittamansa kirjan. Tuo oli Poika vuoren huipulla. Tuo kirja ihastutti ja lähes niiltä jaloilta kävin lainaamassa lähikirjastostani Poika raidallisessa pyjamassa -kirjan. Nämä kirjat olivat tie sille ajatukselle, että haluan ehdottomasti lukea tämän miehen tuotantoa lisää. Viime vierailu kirjastooni oli lähes toisinto edelliseen kertaan, sillä uutuushyllyssä ei ollut edelleenkään sellaista, mitä olisin halunnut tavata. Harmi. Sitten muistini onkaloista tuli ajatus Boynesta, joko olisi aika taas ottaa hänet esille. Marssin kirjastoluokan 84.2 alkumetreille ja löysin hänet. Luin selkämyksiä - Tarkoin vartioitu talo. Se tarttui käteeni ja ihastelin kantta. Minua ovat aina viehättäneet hevoset ja puukujat. En tavannut lainkaan kirjan taustaa, vaan tartuin siihen ja ajattelin, että sen täytyy olla hyvä, kun aikasemmatkin hänen kirjoittamansa kirjat ovat purreet minuun niin hyvin. Samaan syssyyn totean, että ehdottoman hyvä oli tämäkin kirja. Se täytyy todeta.

Tätä kirjaa on bloggareiden toimesta hyvin esitelty ja luettu runsaasti, joten en kerro sen juonta sen enempää. Kirjan keskiössä on Venäjän viimeisen tsaarin perhe. Boyne tuo nämä henkilöt hyvin lähelle lukijaa. Minä, joka luen vahvasti visualisoiden tarinaa, sain tästä paljon irti. Olen myös kerran käynyt Pietarissa, joka oli itselleni kulttuurishokki, kun näin sen kaiken loiston, jossa nämä todelliset henkilöt ovat asuneet ja elelleet. Samalla näin sen kolikon toisen puolen. Sen josta kirjan päähenkilö Georgi on kulttuurisesti kotoisin. Kuilu oli iso ja sitä oli ja on vaikeaa ymmärtää. Boyne kirjoittaa tarinansa vahvasti tunnettua historiaa myötäillen. Siinä kirjailija on kuitenkin ottanut omaa vapauttaan kertoa tarinaansa. Jotenkin yritin välttää historiantutkimuksen tuomaa uutta tietoa Romanovien kohtalosta, joka julkaistiin kirjan kirjoittamisen aikaan. Vaikeaa oli mieltää kirjan lopputulemaa siksi, miksi Boyne sen kirjoitti.

Tarkoin vartioitu talo tarinallisesti ottaa lukijansa pitävään otteeseensa, eikä jätä ennen kuin viimeinen rivi on luettu loppuun. Boynen kerronta on mielenkiintoisesti rakennettu. Ajanjaksot menevät ristiin ja tapahtumia on kerrottu ennen kuin kausaalisuhde on tapahtunut, mutta se toimi erityisen hyvin tässä kirjassa. Hyvä lukuromaanivalinta!

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Jotenkin minulta on tämä kirja mennyt täysin ohitse. Olen lukenut tuon Poika raidallisessa pyjamassa, josta pidin kovasti. Taidanpa laittaa tämän heti nyt varaukseen.

    VastaaPoista
  2. Hei, tämäkin Boynen kirja otti kyllä minusta putävän otteen. Edelleen olen sitä mieltä, että tämän kirjailijan tuotanto saa jatkoa minun lukupinossani.

    VastaaPoista