torstai 8. marraskuuta 2018

Jeremy Archer: Maksun aika

Jeffrey Archer


Maksun aika

Be Careful What You Wish For
2014

Clifton kronikka osa 4

Suomennos: Susanna Tuomi-Giddings

Sitruuna Kustannus Oy

Kustantajan arvostelukappale
Kiitos teille!


Edellisen, kolmannen, osan tavoin Archer paljastaa kirjan prologissa edellisen osan lopputuleman, niin tässäkin kirjassa. Isän synnithän loppuu tapahtumaan, jossa Harryn ja Emma Cliftonin poika, Sebastian, joutuu auto-onnettomuuteen Bruno Martinezin kanssa. Ilmaan jäi se, miten hullusti tässä oikein kävi. No, Sebastian siinä säästyi, ja Brunolle kävi huonommin. Muuten tämä kirja loppui ihan vastaavanlaiseen tilanteeseen: laivalla on tapahtunut attentaatti, mutta miten kävi, sitä täytyy odottaa seuraavan kirjaan asti. 

Maksun aika on hyppy brittiläiseen elämänmenoon vuosien 1957 - 1964 ajanjaksolle. Kirja kerronta jäsentyy tutusti päähenkilöiden nimien alle. Archer on järjestänyt henkilögallerian jäsenille toinen toistaan juonikkaampien tapahtumien keskelle. Tällä kertaa teemoina ovat naisen "lasikatot", kun hallituksen puheenjohtajaa valitaan. Kalatahnapurnukat, joihin Jessica tutustuu omalla tavallaan ja kaiken kukkuraksi ihana Lady Virginia Fenwick, joka ampuu oman nuolensa Jessican tulevaisuuden eteen. Pian edessä on seitsemänkymmentä luku ja brittien saarivaltiossa kuohuu. Irlannista kuullaan uutisia, IRA:n, Irlannin tasavaltalaisarmeijan, iskuista, joita tapahtui niin Pohjois-Irlannissa ja muualla brittiläisen liike-elämän kohteissa. Onko jo Barringtonit näiden tapahtumien keskellä? Sitä ei Archer ihan selvästi kerro. Kenties?

Kirjan keskiössä on kuitenkin Barringtonin varustamon suur-koitos Buckingham-alus, ja sen rakennusprojekti. Lontoon pörssissä on kuhinaa ja Barringtonin osakkeillakin keinotellaan. Archer herkuttelee todella tällä teemalla, ja kehittelee siitä muhevan keitoksen. Brittiläisen yhteiskunnan toiminta - noin muutenkin - on Archerin kirjoissa näyttävästi esillä. Onhan hänellä ns. oma lehmä ojassa - elinikäinen päärin arvo ja tuoli ylähuoneessa.

Minä nautin tästä kirjasta. Se oli makoisa kuin mausteinen joulunalusglögi piparkakun kaverina. Suosittelen sitä sinulle, vaikka tulevan isänpäivän käärepaperiin kiedottavaksi rusetin alle! Vielä ehdit!

Hyvää isänpäivää teille isit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti