tiistai 30. lokakuuta 2018

Gösta Knutsson: Pekka Töpöhäntä käy koulua

Gösta Knutsson

Pekka Töpöhäntä käy koulua


Piirrokset: Lisbeth Holmberg
Suomennos: Terttu Liukko

Perustuu Knutssonin kirjaan
Pekka Töpöhäntä koulussa, 1970

Gummerus

1971

Tässä on minun ensimmäinen ihan ikioma kirjani. Lähellä oli tällä viikolla, ettei se olisi joutunut paperinkeräyslaatikkoon. Olin jo keräyspisteen edessä heittämässä sitä pois, kunnes sain koirankorville syödystä kulmasta kiinni, ja annoin sille vielä jatkoaikaa. Eihän sitä voi heittää pois. Eihän?

Sitä on hartaudella tavattu. Se näkyy kirjan sivuilta. Samalla on kokeiltu omien sanojen kirjoitusta kuvien lomaan. Nostalginen hetki, kun pitkästä aikaa otin kirjan käteeni. Hymy pyrki huulilleni.

Pekka Töpöhäntä on muuten mainio satukirja. Siinä on kaikki hyvän sadun elementit: on hyvis ja pahis sekä paha saa aina palkkansa.


Pekka on uppsalainen maaltakotoisin oleva kotikissa, mutta kaverit ovat kuitenkin kujankasvattamia tassuttajia. Pekka Töpöhäntä koulussa on kertomus, jossa Monni on saanut idean kissakoulusta. Hän kutsuu kaikki koolle kuulemaan loistoideaansa. Kursailuja kuullaan, mutta Monnin päätös pitää, ja opettajaksi saadaan Monnin Konrad-serkku, ja soppahan siitä syntyi. Oman nahkansa Monni yrittää pelastaa ja isompana yrittää nolata Pekan. Monni määrää nyt hänet opettajaksi...

Mainio satu juuri lukemisen alkumetrille, jolloin kirjaimien uusi ulottuvuus alkaa kantaa hedelmää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti