lauantai 21. huhtikuuta 2018

Anna-Liisa Ahokumpu: Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa

Kansi Sanna-Reeta Meilahti
Anna-Liisa Ahokumpu

Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa


Gummerus

2018

175-sivua
 
 
Kirjastolaina

 
 
Tämä kirja on viime kirjastovierailun satoa, tuolloin käsissäni oli vielä napakasti Rileyn seitsemän sisaren Allyn tarina, jossa musiikki on vahvasti mukana. Niissä tunnelmissa kuljin kirjaston avaraa salia ja tulin  uutuustelineen luokse. Sieltä löysin Stanislauksen ja hänen kolmetoista sinfoniaansa.

Tämä pienoisromaani on molliin sävelletty teos, jonka teemana ovat perhoset ja suvun salaisuus. Sen luvut on kirjotettu sinfonioiksi, jotka koostuvat päiväkirjamerkinnöistä ja haastatteluaineistosta kuvineen sekä  muistiinpanoista ja  kirjeistä. Kokonaisuutena sen sointi on sangen täyteläinen.

Max Halma on perhostutkija. Perhosista on löytynyt hänen intohimonsa ja elämänuransa. Kuolleen äidin, Silvian, jäämistössä on myös perhonen, joka alkaa askarruttaa Maxia. Mikä se on - uusi tulokaslajiko? Samoin äidin jäämistöstä löytyy muutakin mielenkiintoista: avioliittohakemus ja niukat tiedot miehestä - isästäkö? Max tietää hänen olleen saksalainen, Erik Stanislaus, mutta tämä mies on ollut Luftwaffen sotilas - hävittäjälentäjä, joka on ollut Lapissa komennuksella vuosien 1941 - 1942. Kuka hän oikeastaan on? Onko hän Maxin isä ja mitä hänelle on tapahtunut ja missä hän on? Suomalainen nainen ja saksalainen sotilas, siihen suhteeseen on kätkeytynyt monen suvun salaisuus!

Max alkaa tutkia molempia? Toinen, tämä saksalainen mies, johdattaa hänet Ouluun maakunta-arkistoon tutkimaan, josko sieltä saataisiin edes jonkinlaista osviittaa vastauksen hahmottamiseksi. Asiakirjoissa on informaatio, jonka mukaan saksalainen sotilas olisi kuollut hukkumalla Koitisjärvellä viikko Maxin syntymän jälkeen, mutta ruumista ei ole koskaan löytynyt. Huhut kuuluuvat erityisesti sota-aikaan ja yksi niistä liittyy Erik Stanislaukseen ja sotilaskarkulaisuuteen. Mikä on totuus? Sen Max kuulee lopulta Hampurissa, kun "sinfonian  finaali" soi kuuluisan pianistin konsertissa!

Entpä se perhonen... Sekin tunnistettiin ja se informaatio on sinfonian kantaatissa, joka soi Fis-mollissa!

Kiva ja onnistunut esikoinen!


2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan hyvästä esittelystä. Aika monet ovat tätä kirjaa kehuneet ja mietinkin, olisiko tämä sopiva lukupiirikirja. - Mutta ainakin itse aion sen lukea.

    VastaaPoista
  2. Hei taas Anneli... no miksikäs ei... tämän nappasin ihan vaan lukupinoon Rileyn jälkeen... sopiva tarina jäähdyttelykirjaksi isomman teoksen jälkeen.... kiva kirja ja mielenkiintoisesti tehty, siitä saisi ainakin lukupiiriin hyvät keskustelut aikaiseksi, miksei muistakin kirjan teemasta!

    VastaaPoista