keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Heidi Köngäs: Sandra

Kannen suunnittelu: Anna Lehtonen
Maisemakuva kannessa: Vastavalo
Heidi Köngäs

Sandra

Otava
2017

285 sivua

Oman kirjahyllyn antiaOmassa lähikirjastossani on mielenkiintoinen kärry, johon on kirjoitettu: "Ota, jätä, vaihda". Siellä oli Sandra, joka lähti tuolloin mukaani oitis. Sandra on ollut lukusuunnitelmissa sen ilmestymisvuodesta lähtien. Nyt sen sai kirjastosta ihan omaksi ilmaiseksi. Toisen ylimäärä oli näin ollen minulle hieno ja mieluisa lahja. Kiitos Sinulle! Se saa oman kolosensa nyt kirjahyllyssäni!

Sandra on hieno ja samalla järkyttävä kuvaus vuodesta 1918 tai oikeastaan sen vuodentaitteen molemmista puolista. Se on hyvä kuvaus tuosta karmeasta kevättalvesta, joka tunnetaan niin monella nimellä - aina sen mukaan kuka on kertomassa.

Heidi Köngäs on valinnut tähän tarinaan kolme naista kahdella aikatasolla. Kirjan nimihenkilön Sandran hänen natonsa Lyyti ja tyttärentyttären Klaaran. Klaara elää tätä aikaa, ja on saanut käsiinsä vihkot, joihin on kirjattu niin Lyytin kuin Sandrankin ajatuksia. Nämä Köngäs on nivonut mielenkiintoisesti toistensa lomaan.

Pidin kirjan tyylistä ja kirjailijan kuvauksesta. Se oli karua, mutta vakuttavaa. Tällaistahan se on dokumenttien valoissa ollut. Yht'äkkiä tuttu arki maalaistorpassa on vaihtunut aikaan, jossa mitä tahansa rapsahdusta ulkona on saanut pelätä. Keneen uskaltaa turvautua, kun mies on poistunut/viety pihapiiristä. Huolletavana helmoissa on ollut lapsikatras, jonka ruokkimiseen ja vaatettamiseen ei oikeen ollut mahdollisuutta ja taksvärkkikin pitäisi hoitaa. Tyhjästä on melkein pitänyt nyhjästä, että hengissä on selvitty - selkänahkaa on ainakin koiteltu.

Heidi Köngäs on tehnyt hyvän kirjan, joka on kirjoitettu sisällissodasta juuri naisnäkökulmasta käsin. Hyvä niin. Jos et ole vielä ottanut tätä kirjaa omaksesi, niin suosittelen sitä sinulle.


2 kommenttia:

  1. Olet valinnut luettavaksi hyvän kirjan. Meillä oli tämä lukupiirikirjana. Kirjasta syntyi vilkas keskustelu ja kaikki olivat pitäneet tästä. Valitsin itse tämän viime vuoden kotimaisen kaunon five top -listalle.

    VastaaPoista
  2. Anneli, minäkin pidin kirjasta. Lukiessani tunsin melkein itsekin olevani keskellä noita karmeita tapahtumia. Hieno kirja, todentotta.

    VastaaPoista