perjantai 7. kesäkuuta 2019

Petri Karra: Musta valo

Kansi: Sanna-Reeta Meilahti
Petri Karra

Musta valo


Tammi

400 sivua
KirjastolainaEdellinen kirja, jonka Petri Karralta luin, oli Kotiinpaluu - iloisten ihmisten huvila (Gummerus 2015). Riemulla, kieli poskessa luin sitä silloin. Nyt tyyli on vaihtunut jännäriin, mutta yhtäläisyyttä edelliseen on sen verran, että tässäkin kirjassa perhe on tiukasti jutun hubina.

Poika on soittanut ja isä vastannut puheluun. Sitä on alkanut tuho. Kirjallisuuden professori Henrik Vallilla ja hänen puolisollaan Annalla, joka on rikospoliisi, on aikuinen poika Niko. Niko ei ole isänsä suosiossa, eikä oikein äidinkään, sillä Niko on nisti, jolla on omat sotkunsa huumepiireissä. Petri Karran uusin kirja on koukuttava trilleri perheestä, jonka salaisuus kätkeytyy julkisen kulissiverhon poimuihin. Mihin mittoihin voi yltää vanhempien rakkaus lapseen? Sietääkö ja kestääkö se aivan kaiken, milloin olisi syytä sanoa jo ei? Näitä kysymyksiä Karra pohdiskelee pitkin tarinaa kerronnan lomassa. Vaikkapa tähän tapaan:

Henrik rikkoo kuusi kananmunaa paistinpannulle, tuijottaa ehjiä keltuaisia, katuu kaikkea, mitä on mennyt tekemään. Pojan olisi pitänyt antaa itse vastata valinnoistaan. Vaikka tuhoutua. Taas he tekevät samaa, mitä ovat tehneet koko elämänsä: tasoittavat pojan tietä, rientävät avuksi, eivät osaa lopettaa. Jos olisivat alusta asti vaatineet pojalta enemmän, painostaneet tätä tekemään oman osuutensa koulussa ja harrastuksissa, he eivät olisi tässä tilanteessa nyt. (mts. 206)
Kirja on vauhdikkaasti kirjoitettu, ja Karran kerronta on sujuvaa ja sulavaa. Jos jostain haluaisin kaivaa kritiikinkannuksen, niin kirjan keskivaihella olisin kaivannut tiivistämistä. Lompakko ja Pete olivat kauan kateissa, ja niiden etsitä oli, kuin olisi etsinyt neulaa kuuluisasta heinäsuovasta....

Musta valo on trilogian ensimmäinen osa. Jatkoa on kuulemma tulossa. Seuraavat osat Kylmä taivas ja Yö saarella kertovat Henrik Vallin moraalisesta vaelluksesta kyseenalaisin keinoin läpi tylsän arjen. Jäänpä odottamaan näitä kirjoja. Sitä ennen on tulossa tv-sarja ainakin tästä ensimmäisestä osasta.

Kun kelit ovat tällaiset niin kuin tänään, niin tähän keliin istuu mielestäni Karran Musta valo vallan hienosti. Kun haluat katveeseen porottavan auringon alta, niin istahda, ja ota Musta valo ja nauti. Uskon, että viihdyt kirjan pauloissa yhtä hyvin kuin minä!

2 kommenttia:

  1. Tämä kirja alkoi kiinnostamaan. Kiitos mukavasta avauksesta.

    VastaaPoista
  2. Mai, kirja on mielenkiintoinen ja se pohdituttaa rivien väliin ujutettua sanomaansa hienon kerronnan lomassa. Taidolla tehty opus.

    VastaaPoista