sunnuntai 31. joulukuuta 2023

L. T. Shearer: Kissa, joka pyydysti tappajan


 L. T. Shearer: 

Kissa, joka pyydysti tappajan

The Cat Who Caught The Killer

Suomennos: Pirjo Lintuniemi

Ennakkokappale

365 sivua

Kirja ilmestyy 23.1.2024

Bazar Kustannus


"Viiksekäs Conrad saapuu rikospaikalle"


Joulun alla kaiken jouluhässäkän keskellä postilaatikkooni kilahti Shearerin teos Kissa, joka pyydysti tappajan. Sisälle lumihangesta palattuani jäin kääntelemään pehmeäkantista kirjaa, ja lukemaan takakantta, joka sai pienen hymyn kasvoilleni mietiskellen, miten muka kissa kykenisi paljastamaan murhaajan. Tiedän, että koirat ovat korvaamattomia rikostutkinnassa, mutta itsenäinen ja itseriittoinen kissa?

L. T. Shearer on pseudonyymikirjailija. Kukaan ei tiedä, tai tunnusta tietävänsä salanimen taakse kätkeytyvää kirjailijaa. Kirjan sisäkansi kertoo, että hän rakastaa kissoja ja jokilaivoja, ja siinähän on alkutahdit tälle mielenkiintoiselle tarinalle.

Pseudonyymikirjailijan tarinassa eläköitynyt poliisi Lulu Lewis asustaa Lontoon kanaalissa jokilaivassa. Hän on äskettäin menettänyt miehensä auto-onnettomuudessa, jossa yliajanut autoilija pakeni onnettomuuspaikalta. Tuo onnettomuus vei Lulun elämän pois raiteiltaan, ja samalla mureni unelman leppoisista eläkepäivistä jokilaivalla yhdessä miehensä kanssa, kunnes viiksekäs kissa Conrad ilmestyy jokilaivan liepeille.

Lulun päivät ovat kuluneet, ennen Conradin tuloa, hissukseen edunvalvontahommista iäkkään anopin asioista huolehtien. Nyt anoppi kuolee hämärissä olosuhteissa hoivakodissa, ja Lulun poliisivaistot heräävät. Hän päättää selvittää, mitä on tapahtunut, että Alzheimerin tautia sairastanut anopin kunto niin yllättäen romahti. Onneksi hänellä on Conrad-kissa apuna, josta on tullut Lululle korvaamaton apuri.

L.T.Shearer on kirjoittanut ihan mukiinmenevän tarinan, jos ei anna Conradin olemuksen häiritä. Murhatutkinta on vaiherikas, jossa tutkijan oma henkikin on vaarassa. Herkullinen tarina, jolle annan ison lukusuosituksen!

2 kommenttia: