perjantai 1. maaliskuuta 2024

Juha Hernesniemi: Aivokirurgin muistelmat

Martti Ruokonen& HUS-arkisto

 Juha Hernesniemi

Aivokirurgin muistelmat

487 sivua

WSOY

Kirjastolaina


Pienessä mökissä suurten ikäluokkien jatkeeksi Kannuksessa sotien jälkeen syntyi Juha Hernesniemi, jonka nimi on jäänyt lääketieteen historiaan arvostettuna aivokirurgina. Hernesniemi pelasti monen ihmisen elämän oman uransa aikana. Mukaan luettuna ne tapaukset, joihin oli ehditty lyödä jo toivottoman tapauksen -leimat.

Lääketieteen opinnot hän aloitti Sveitsissä, koska Helsingin yliopistoon ei lääkäreiden oppiin päässyt - "onnekseen" - niin hän on todennut. Toki väitöskirja tuli myöhemmin tehtyä Helsinkiin. Vuonna 1976 Hernesniemi leikkasi ensimmäisen valtimon pullistuman - ja se oli menoa, sille tielle hän jäi. Sieltä löytyi kokemansa flow-tila, jota on vaikeaa toisille sanoittaa, jos sitä ei ole itse kokenut. Se on tajunnanvirtaa, jossa keskittymiskyky on suuntautunut vain ydin tekemiseen - tietoisuus ympäröivästä tilasta katoaa tyystin pois.... 

Juha Hernesniemen omaelämäkerta on kronologisesti jäsentynyt kokonaisuus. Siinä kuvastuu hyvin kirurgin suunnitelmallinen toimintatapa, Teos on kuin haasteellinen leikkaussuunnitelma, jota on käännelty ja pyöritelty yhdessä tutun tiimin kanssa, kuitenkin orkestroijana ja operoijana kirurgi itse tekee fyysisen työn. Tuloksena on mielenkiintoinen kurkistus ihan toiseen maailmaan.

Hernesniemi kirjoittaa luontevasti haasteellisista leikkauksista, joista kaikki eivät ole menneet niin kuin on ennalta kuviteltu. Leikkaus fyysisenä toimintona on mennyt hyvin, siitä huolimatta potilas on menehtynyt. Tämä on tragedia aina operoijalle ja hänen tiimilleen, josta seuraava onnistunut operaatio päästää yli. Aina näin ei ole käynyt ja muistin lokeroista nousee tapauksia, joita ei voi unohtaa. Jokainen avaus ja viilto ovat ainutkertaisia, jotka opettavat operoijaa aina omalla uniikilla tavallaan, jota ei voi tehdä enää uusiksi. Kuoleman vaara on todellisuus leikkaussalissa, joka tulee tiedostaa ja joka pitää nöyränä työnsä ääressä. Sitä on huippukirurgikin työssään kunnioittanut. Elämä on aina ainutkertaista.

En ole koskaan katunut neurokirurgiksi ryhtymistä. Raskasta on kyllä ollut. Mutta raskas on keveää, kun on sisäinen palo, tunne että on oikealla alalla, tekee jotakin tärkeää.

                                                    Juha Hernesniemi


Juha Hernesniemi menehtyi 25. kesäkuuta 2023. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti