keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Jeffrey Archer: Isän synnitJeffery Archer

Isän synnit

The Sins of the Father
2012

Suomennos: Susanna Tuomi-Giddings

Sitrruuna Kustannus Oy
2017

400 sivua


Kirjastolaina
 


New York
8.syyskuuta 1939 
 
 
Rakas äiti,
Olen tehnyt kaiken voitavani, jotta saat tämän kirjeen ennen kuin kukaan ehtii kertoa minun kuolleen merillä. 
Kuten tämän kirjeen päivämäärä osoittaa, en suinkaan kuollut, kun Devania upposi 4. syyskuuta. Minut poimittiin merestä amerikkalaiseen laivaan ja olen mitä suurimmassa määrin elossa. Sain kuitenkin tilaisuuden ottaa itselleni toisen miehen henkilöllisyyden ja tein niin, koska toivoin siten voivani vapauttaa niin sinut kuin Barringtonin perheen niistä ongelmista, joita olen tahtomattani aiheuttanut.
On tärkeää että tiedät, ettei Emmaa kohtaan tuntemani rakkaus ole millään laillla vähentynyt; kaukana siitä. Mutta en voi edellyttää häntä viettämään koko loppuelämäänsä toivoen turhaan, että joskus voisin todistaa olevani Arthur Cliftonin poika, Nyt hän saattaa ainakin harkita tulevaisuutta jonkun muun miehen kanssa. Minä kadehdin sitä miestä.
Aion palata pian Englantiin. Jos saat viestejä Tom Bradshaw -nimiseltä henkilöltä, ne ovat minulta.
Otan yhteyttä heti päästyäni taas Englannin kamaralle. Sitä odotellessa minun on pyydettävä, että pidät salaisuuteni yhtä visusti tallessa kun pidit omasi niin monta vuotta.
Harry
(Archer, Vain aika näyttää s. 412) 

"Kummisedän", vanhan Jackin, kuoltuan Harryn suunnitelmat kirkastuvat uuden sodan kolkutellessa Ison-Britannin rantoja.  Harry oli jo aikaisemmin tehnyt selväksi Emmalle, ennen koettua ikävää traagediaa vihkialttarilla, että jos Saksan valloituspyrkimysten aiheuttama uhka todentuisi Iso-Britannialle sodan julistukseen, hän lähtisi Oxfordin koulusta ja liittyisi merivoimiin. Paluu olisi varmaa vasta, kun Saksa antautuisi. Mikään ei kääntäisi nyt Harryn päätä - ei edes Emma.  Sir Walter Barringtonin ohjeiden mukaisesti hän pestautuu ensin Devonialle hankkimaan kokemusta merenkulusta aliperämiehenä astuakseen kuukauden kuluttua kuninkaalisen laivaston taistelualukseen, Resolutioniin, kansimieheksi. Mutka tuli kuitenkin Harryn äidille lähettämän kirjeen mukaisesti.

Harryn elämä New Yorkissa Tom Bradshawina ei ala lupaavasti. Hänet otetaan rajatarkastuksessa viranomaisten haltuun ja pidätetään. Jos hän esiintyy edelleen Tom Bradshawina, häntä odottaa murhasyyte veljensä surmasta, jos  hän tunnustaa olevansa Harry Clifton odottaa häntä oikeussalissa syyte vieraalla henkilöllisyydellä tehty valtiorajan ylitys. Kumpi olisi tuomion kannalta helpompi kestää? Harry on rahattomana vaikeuksissa uudella mantereella tahtomattaan. Hän yrittää pelastaa omia nahkojaan kertomalla viranomaisille sen, mikä on totuus Tom Bradshawin kohdalla. Apuakin Harry saa yllättävällä tavalla. Huippujuristi Sefton Jelkins ottaa Harryn huolet kontolleen ja vieläpä ilmaiseksi. Oikeutta istutaan ja tuomiokin saadaan, mutta sitten katoaa Jelkins...

Samoihin aikoihin kun Harryn ongelmat alkoivat Tom Bradshawina Isossa Omenassa, kotipuolessa Emma lähtee etsimään Harry New Yorkista. Ennen matkaa valtameren yli Emma on vakuuttunut, että Harry on elossa. Hän näkee Harryn äidin takan hyllyllä kirjeen, jonka Meisie kertoo olevan Tom Bradshawilta. Kirjeen on avaamaton, koska Maisie uskoo sen olevan osanotto Harryn hukkumiskuoleman johdosta, eikä ole halunnut sitä sen vuoksi avata. Emma katsoo himoiten kirjettä ja muistelee Harryn käsialan koukeroita. Ne paljastavat Emmalle sen, että Harry on elossa ja Valloissa. Emman matka alkaa kohti Isoa Omenaa ja siellä oman kuvionsa ottaa "Vangin päiväkirja"...

Tämä Isän synnit on kyllä laatuteos. Archer jatkaa samaa osittaista ristiinvalottamistyyliä kuin kronikan ensimmäisessä episodissakin. Juoni kulkee tässä hienosti, vaikka oma mielenkiintoni melkein onnahti tällä kertaa Gilesin sotaretkeen Rommelin Afrikakropseja vastaan. Myös kirjan lopputulema jäi tällä kertaa mietityttämään. Itse olisin mieluusti halunnut kuulla ylähuoneen lordikanslerin ratkaisun ja aloittanut uuden episodin puhtaalta pöydältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti