tiistai 8. toukokuuta 2018

Annamari Marttinen: Korsetti

Kansi: Markko Taina
Annamari Marttinen

Korsetti

Tammi
2018
339 sivua
Kirjastolaina
Poika nimeltä Päivi soi jukeboksissa omassa  nuoruudessani niihin samoihin aikoihin, kun Pauli puki Marttisen teoksessa ensimmäisen kerran naisen vaatteet ylleen ja näki peilin kuvatuksena itsensä "naisena". Minäkö tuossa todella olen ?
Annamari Marttinen on tullut tapetille uudella kirjallaan näyttävästi ja rohkeasti - mielenkiintoisella aiheella. Kevättalvella itse selasin kustantajien katalogeja ja etsin täytettä lukupinooni. Riemastuin, kun näin, että Marttiselta on tullut ulos uutta tuotantoa. Katsoin kustantajan esittelytekstiä ja huokasin: tohdinko ottaa lukulampun alle tämän teoksen. Aihetta kun en ole ihan omaksi kokenut. Silloin se jäi siihen. Nyt muutamia viikkoja takaperin kävin lähikirjastossa ja eksyin taas uutuus-telineen eteen. Korsetti on siinä! 
Korsetti jatkaa Marttisen tuotannossa puhuttelevien kirjojen sarjaa. Törmäys on pysäyttävä teos - kokonaan ihan oma lukunsa. Korsetti on omanlaisensa - sekin puhuttelee tavallaan. Tiesin vanhastaan, että Annamarilla on mainio kyky sulautua sisälle päähenkilönsä sieluun ja sen sopukoihin kertoakseen sen, miltä hänestä todella tuntuu. Uteliaana luin Paulin ja Suskin tarinaa. Enkä pettynyt.

Korsetti on vahvasti kasvutarina. Se kertoo lappeenrantalaisen Paulin henkilökasvua ihmisenä, jonka alteregona on Suskin persoona. Pauli on heteromies mutta kuitenkin tiitti. Pian Euroviisuissa Saara Aalto laulaa Monstereista - hirviöistä -  kuin Paulin kokemasta korsetista. Pauli on tehnyt oman päätöksensä. Hän kertoo siitä lähipiirilleen. Tapahtuu sitten mitä tapahtuu.

Annamari Marttisen kirja Korsetti on vahva ja latautunut teos. Yksinkertaisesti se on hyvä. Suosittelen sitä sinulle! Kirja  löytyy myös Helmet-listaltani. Siinä se on kohdassa 31. Kirjaan tarttuminen hieman pelottaa.

4 kommenttia:

 1. Annamari Marttiselta vahva kirja transvestiitista.

  VastaaPoista
 2. Mai, näin on. Se on todella vahva teos.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kirjan esittelystä. Tämä kiinnostaa minua jo siksikin, että pidin kovasti Törmäyksestä. - Mukavaa toukokuun jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Hei Anneli, kirja on, niin kuin kerroin, hyvä. Parasta siinä oli Paulin mielen sisäisen kamppailun kuvaus: tuleeko jo kaapista ulos vai jääkö vielä pohtimaan omaa tunnetilaansa. Kirjailija on onnistuneesti päässyt miehen mielen syvyyksiin. Hieno teos.

  VastaaPoista