sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Sofia Lundberg: Punainen osoitekirja

Sofia Lundberg

 Punainen osoitekirja

Den röda adressboken
Suomennos:Tuula Kojo
Otava
2018
317 sivua
Kirjastolaina
Sofia Lundbergin kirjaidea on nerokas. Doris Alm, reilusti yli yhdeksänkymppinen, ruotsalainen nainen on tyttösenä saanut isältään osoitekirjan, jonka saatesanat kirjailija on kirjannut näin:
'Kerää siihen kaikki ystäväsi, isä sanoi hymyillen, 'kaikki, jotka tapaat elämäsi varrella. Kaikissa jännittävissä paikoissa joissa käyt. Niin ettet unohda heitä.'
Minullakin on ollut kaunis kovakantinen pieni kirja, johon esiteini-ikäisenä monet ystävistäni ovat kirjoittaneet omia ajatuksiaan kaveruudestamme ja omia runojaan jne. Siihen kirjoitti mm. eräs sijaisopettaja omat merkintänsä. Tuohon sivuun tuli piirros kasvoista liehuvine hiuksineen, jonka päälle hän on kirjoittanut Kaarina Helakisan lastenrunon Lounatuulen laulu - muistattehan:
Lounatuuli tuo pienen laulun. Kenelle tuuli kertoo sen? Niille joilla on nauravat korvat ja joilla silmät on lapsien ...
Tuo muisto tuosta ihanasta opettajasta ja hänen sitaattivärssystään sai minut  tarttumaan tähän Lundbergin kirjaan! 
Kun Doris vuonna 1928 sai kymmenkesäisenä osoitekirjan, se on siitä lähtien kulkenut elämänmatkaa yhdessä hänen kanssaan. Nyt iäkkäänä vanhuksena hän selailee menneitä vuosia ja päättää kirjoittaa ne sisarentyttärelleen, ainoalle sukulaiselleen Jennylle. Jenny elää Yhdysvalloissa - Doris Ruotsissa Tukholmassa. Heidän välillään on tietotekniset hienoudet ja Skype, joiden välityksellä kuulumisia vaihdetaan. Siitä millainen on isotädin todellinen elämä, joka on tallentunut osoitekirjaan, sitä ei voinut Jenny ennalta arvata.

Doriksen elämänpolku on ollut värikäs täynnä sattumuksia, joka myös minuun osui ja upposi. Kirjan on myös lukenut Pia, Kirjamerestä ongittua ja samoilla linjoilla olen hänen kanssaan. Hänen mielestään:
Viehättävyys ei jäänyt pelkästään esittelytekstiin, vaan tarina itsessäänkin on lämmin ja paikoin koskettavakin.
Samoin kuin Pia, minäkin arvasin kirjan lopun jo hyvissä ajoin. Kirjan loppusivut ovat niin nätit, että se sulki kauniisti Doriksen pitkän elämäntaipaleen. Mukava lämmin kirja kuin kesäinen tuulen henkäys.

Tämä Lundbergin Punainen osoitekirja on myös Helmet-listalla. Siellä se on kohdassa 42. Kirjan nimessä on adjektiivi - punainen.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti