keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Eppu Nuotio & Pirkko Soininen: Sakset tyynyn alla

Ksnnrn suunnittelu: Sanna-Reeta Meilahti
Kuva: Shutterstock

Eppu Nuotio & Pirkko Soininen

Sakset tyynyn alla

Bazar kustannus
2018

302 sivua
 
 
 
Kirjastolaina
 
 
 

Nuotio & Soininen -parivaljakon idea yhdistää maalaustaide ja rikoskirjallisuus on omaperäinen ja nerokas. Tätä samaa ideaa tekijät käyttivät myös ensimmäisessä Salome Virta -dekkarissaan. Tällöin kirjan polttopisteessä oli Edefeltin Nainen parvekkeella -taulu. Tässä kirjassa teos on minulle tuntemattomampi Frederick Elwellin ”Girl with a Cigarrette vuodelta 1942.

Dokumenttiohjaaja Salome Virta kuulee yhden illan tuttavaltaan rikoksista, jotka on raa'anlaiset:
Salome katsoo lehtileikkeen [Gazet van Antwerpen - lehti] toista kuvaa. Se esittää nuorta kaljua miestä, jolla on umpimielinen katse. Kolmannessa kuvassa on tavallinen kerrostalo, ilmeisesti tämän nuoren miehen kotitalo, josta hänet on löydetty kuolleena. Salome palaa lukemaan Jaanin kirjoittamaa viestiä: Saksimurhaaja on iskenyt jälleen, puolen vuoden tauon jälkeen. Nyt uhri on alle kolmikymppinen mies, jolla ei mitään yhteistä syksyllä murhatun yhdeksänkymppisen miehen kanssa. Uhri löytyi olohuoneensa lattialta, ja hänen rintaansa oli edellisen uhrin tapaan isketty saksilla Girl with a Cigarette -nimisen maalauksen kuva. (mts. 48)

Sakset tyynyn alla -teoksen rakenne on identtinen edellisen dekkarin kanssa. Tyyliltäänhän tätä  en jostain syystä oikeen osannut dekkariksi mieltää, vaikka murhat olivat tarinan taustalla. Jotenkin se oli...  Muuten kirja rakentui kolmeksi rinnakkaisiksi tarinoiksi, joissa oltiin niin nykyajassa kuin viime maailmansodan melskeissä. Ehkä tästä 1940-luvlla tapahtuneista juonikuvioista olisin jaksanut lukea tarkemminkin.

Kirjan päähenkilö Salome Virta on kyllä minulle ärsytyskynnystä nostattava tapaus. Hänestä en sano enempää. Muita henkilöitä kirjaan on toki mahtunut. Edellisestä kirjasta sivuille on tullut myös Edefelt-taulun omistaja Arvo Joenmaa poikansa Tuomaksen kanssa. Heillä on omat tikkunsa sopassa. Ihastuksiakin kirjaan on toki mahtunut. Salomella Jaan ja Arvolla Welda. Tapaammekohan heidätkin tulevaisuudessa sarjan seuraavassa osassa?

Jäin kirjan jälkeen kahden vaiheille, nimittäin siinä, palaanko Salomen arvoitusten ratkontaan tulevaisuudessa? Jatkoakin on kuulemma jo valmisteilla. Mutta nappaako se, jää arvoitukseksi itsellenikin.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti