keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Matti Rönkä: Automiesten kylä

 Matti Rönkä

 Automiesten kylä

Kirjakauppaliitto

2022


Pienoisromaani

186 sivua

Kirjastolaina


Viime kirjastovierailu oli lainaussaaliin puolesta antoisa. Saa sitten nähdä, kuinka monta kirjaa niistä tulee sitten kahlattua läpi, ja postaus kirjoitettua tänne Luetut kirjat -blogin sivuille. Tällä kertaa palautushyllyssä väistötilakirjastossamme oli näyttävästi esillä tämä, jopa pieneksi keräilyharvinaisuudeksikin povattu Automiesten kylä. Syystä että se annettiin Kirjan päivien aikana eräissä  kirjakaupoissa kylkiäisenä yli 15 euron ostosten yhteydessä 11.9.2022 asti, tai niin kauan kuin painosta riittää. Rönkä oli tuolloin päivien nimikkokirjailijana.

Minulle kirjallinen ajelu Matti Röngän kyydittämänä oli mieluista lukemista. Rönkä on selvästi itse armoitettu automies. Hänellä tuntuu olevan tietotaitioa ja mustioja monista autoista. Auto on hänelle paljon muutakin kuin pelkkä kulkupeli, jolla pääsee paikasta A paikkaan B kelillä kuin kelillä. Itselläni ei niin merkillä tai vuosimallilla ollut aikaisemmin väliä - kunhan auto on punainen. Tällä erää tuon värinvaade on vaihtunut asuinpaikan vaihtuessa kaupungista kylämaisemiin siksi, että sillä pääsee lähtemään, vaikka kylänraitti ei olisikaan nähnyt aurauskalustoa ihan hetkeen - näin talvisaikaan!

Rönkä kuljettaa lupsakkaan kerronnan yhteydessä lukijaa kotikulmansa autopiireihin 1950-luvulta aina näihin päiviinsä asti. Lukiessani mietin, miten hyvin autot ja autoistuminen näkyykään maailman muuttuessa ja kehittyessä niin Helsingin metropolialueella kuin viitostien pohjoisosissa. Tuota murrosta Rönkä onnistuu taltioimaan onnistuneesti Automiesten kylä -teokseen. Samalla se on kurkistus kirjailijan omaan henkilöhistoriaan ja luomiensa kirjojen taustoihin.

Mielenkiintoinen pieni romaani. Suosittelen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti