maanantai 8. helmikuuta 2021

Sebastian Fitzek, Potilas

Sebastian Fitzek

Potilas

 Der InsasseSuomennos: Heli Naski
 383 sivua
Bazar kustannus
2021

371 sivua + "... tavanomaisten kirjailijan kiitosten sijasta lyhyt jännäri. 
Sen kekseliäs nimi on 'Kiitokset'"

Arvostelukappale
Kiitos huikeasta kirjasta!


Sebastian Fitzekin Potilaan suojakansien liepeessä kerrotaan, että käsissäni ollut kirja ei ole ollut saksankielisellä kielialueella mikä tahansa teos jännäreiden joukossa. Potilas ja monet muut kirjailijan teoksista ovat niittäneet lukijoiden suosiota vuosi toisensa jälkeen. Tänä vuonna sen alkumetreillä Suomessakin on kohistu Fitzekistä dekkariväen keskuudessa. Nämä kohinat tavoitti myös minut ja halusin tietysti tutustua kirjaan heti miten. 

Kirjan kansia käännellessäni mielessäni pyöri tapahtumat, joita luin Michaelidesin Hiljaisesta potilaasta. Tuo kirja todella säväytti allekirjoittanutta. Se on hieno teos rakkaudesta, petoksesta ja mielen eheyden särkymisestä. Tätä samanlaista tunnetta odotin olevan tässäkin kirjassa. 

Lapsia murhannut Guido Tramnitze on tuomittu syyntakeettomana vankimielisairaalaan pakkohoitoon. Hänen kontollaan on myös pienen pojan Maxin kidnappaus, mutta poliisi on neuvoton ja odottaa, että kidnappaaja tunnustaa tekonsa.

Maxin isä entinen palomies Till Berkhof haluaa tietää, missä Tarmnitzen kidnappaama poika on, ja onko hän vielä elossa? Till tarvitesee lankonsa apua uuden henkilöllisyyden vaihtamiseen, jotta pystyisi soluttautumaan samaan mielisairaalaan, missä Tarmnitzekin on. Hän haluaa puristaa pakkohoidettavasta tarvittavan tiedon pojan kohtalosta. Vankimielisairaalassa Till Berkhof on Patrick Winterinä, vai onko sittenkään?

Fitzekin Potilas on hyvin ja koukuttavasti kirjoitettu. Kirjailija tarjoaa vihjaavia tapauksia aina sopivissa kohdin. Lopun yllätyksellisyys keikauttaa koko tarinan vielä kerran ympäri niin, että lukija ei voi lopputulemaa ennalta arvata.

Tätä kirjaa suosittelen ehdottomasti luettavaksi Sinulle, jota kiinnostaa mieli ja sen rakenteet. Tämä kirja sai minut odottamaan uutta opusta ja sitä onkin lupa odottaa. Tänä vuonna toukokuussa ilmestyy Bazarin kustantamana Matkustaja 23 ja marraskuussa Ikkunapaikka 7 A. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti