torstai 4. toukokuuta 2017

Shari Lapena: Hyvä naapuri

Kirjan kansi: Richard Ogle/TW

Shari Lapena 

Hyvä naapuri

The Couple Next Door
2016
 
Suomennos Oona Nyström

Otava
2017

316 sivua

 
Kirjastolaina
 
 
Aina kun viaton lapsi joutuu osalliseksi aikuisten peliin, vääriin käsiin, se saa allekirjoittaneen tuntemaan vastenmielisyyttä tai ainakin pahoittamaan mielensä. Tässä  tarinassa voi hyvin tuntea sympatiaa ja huolta pienen ihmisalun puolesta.
 
Shari Lapenan tarinassa nuori pariskunta Marco ja Anne Conti ovat saaneet kutsun napuriin illalliselle, jolla on tarkoitus juhlistaa pienimuotoisesti isännän syntymäpäivää. Kaikki ei menekään kuin Strömsössä, sillä lapsenvahti on peruuttanut tulonsa. Mutta ei hätää, Marcolla on ehdottaa "kikka kolmonen". He voisivat hyvin lähteä naapuriin, sillä onhan heillä mukana itkuhälytin ja he voisivat käydä vuorovedoin katsomassa Carla-vauvaa ja varmistaa täten hänen hyvinvointinsa ja turvallisuutensa.

Kunnes tulee kosteahkoista juhlista kotiinlähdön aika.  Marco ja Anne huomaavat talonsa etuoven olevan auki ja  sen myötä Carla on viety kehdostaan peite mukanaan. Alkaa lapsikaappausdraaman selvittely, rikostutkijoiden Rasbachin ja Jenningsin johdolla. Syyllistä etsitään ja suurennuslasi käy jokaisen mahdollisen habituksen päällä - myös Annen ja Marcon. Tässä on alkutahdit tarinaan, jota voisi hyvin verrata saksalaisten tv-dekkareiden maailmaan. Ainakin minä näin tämän tarinan vahvasti live-kuvana omassa mielessäni.

Lapena herkuttelee todella aiheella ja ottaa siitä kaiken irti, minkä saa. Hän antaa lukijan tehdä rikostutkijan työn tai ainakin antaa  olla kesäkärpäsenä pörisemässä poliisikammarin ikkunassa, jossa tätä draamaa selvitetään. Kirjailijan tehtävänä on vain tarjoilla mahdollisia olettamuksia. Tässä teoksessa "jännitys pysyy huipussaan aina viimeiselle, hätkähdyttävälle sivulle asti", toteaa myöskin The Times omassa arviossaan. Siihen on minun hyvä yhtyä.
 
Tällä kirjalla saadaan taas oiva osuma lukuhaasteeseen. Tällä kertaa napakymppi on kohdassa 24. Tässä tarinassa selvitetään rikos.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti