tiistai 19. maaliskuuta 2019

Lucianda Riley: Varjon sisar

Kannen kuva Shutterstock
Lucianda Riley

Varjon sisar

Tähden tarina

The Shadow Sister
2016

Suomennos Hilkka Pekkanen

Bazar kustannus
2019

715 sivua 
+ Kiitokset, lähteet ja haastattelu

Arvostelukappale kustantajalta!
Isot kiitokset tälläkin kertaa!


Tämä Varjon sisar on yksi niistä teoksista, joiden julkaisua olen tänä keväänä innostuneesti odottanut. Kun sain sen vihdoinkin käteeni, kääntelin "mahtiopusta", ja istuuduin samalla kiikkutuoliini kahvimukin kanssa, avasin kirjan... Huikea on Rileyn tarina tälläkin erää.

Varjon sisar on Seitsemän sisaren kirjasarjan kolmas osa. Sen on tarina jonka Papa Salt viitoitti kolmannelle tyttärelleen Tähdelle. Armilaarin koordinaatit heittivät Tähden Yhdistyneisiin Kuningaskuntaan, Britteinsaarelle. Papa kertoo vihjeestään tyttärellensä näin:

... Sisarelliesi olen voinut antaa enimmäkseen elottomia johtolankoja, mutta kiinnostavaa kyllä sinä joudut muista poiketen keskustelemaan useiden ihmisten kanssa. Tämä johtuu siitä, että tarinasi jäljet ovat vuosien saatossa peittyneet, ja tarvitset apua niiden löytämiseksi. Olen saanut kaiken selville vasta äskettäin, ja uskon, että sinä jos kuka pystyt selvittämään arvoituksen...
...Siksi annan sinulle osoitteen, joka on tämän kirjeen taakse kiinnitetyssä kortissa. Jos päätät käydä osoitteessa, voi kysyä tietoja naisesta, jonka nimi on Flora MacNichol. 

Tuo osoite on

Arthur Morstonin kirjakauppa
190 Kensington Church Street
London W8 4DS 


Allyn sammakon tavoin Tähtikin saa omalle matkalleen esineen oppaaksi. Hänen tarinansa on kietoutunut mustaan onyksista valmistettuun pieneen eläinhahmoon - kissaeläimeen, joka on hopeajalustalla. Jalustassa on jalometallileima ja kaiverrus:
Pantteri
" Kuka sinut on omistanut? Ja mikä yhteys omistajillasi on minuun?" tuumaa Tähti.

Rileyn innoitus tähän seitsemän sisaren tarinaan pohjautuu Plejadien tähtisikermään ja kreikkalaisten mytologiaan. Astrope on Rileyn mukaan se, joka on vähiten tunnettu. Hän kuvaa Tähteään "nuoreksi naiseksi joka on aina varjossa ja ulkopuolinen mutta jolla on toinenkin vielä löytämätön puoli." Vaatii siis melkein itsensä ylittämistä astella Arthurin kirjakauppaan ja kuulla, kun pieni kello ilmoittaa asiakkaan tulosta. Tämä kauppa on Orlandon johtama harvinaisten kirjojen kauppa.

Rileyn kirjoittama tarina on tarina toisen sisällä. Siinä vuorottelevat Tähden kokema "nykyisyys" ja tapahtumat liki sata vuotta aiemmin. Lukuja koristavat myös kauniit "lyijykynä"-piirokset, joihin on kuvattu kasveja ja ne on nimikoitu myös tieteellisellä nimellään.

Kirjan henkilögalleria on huikaisevan hieno. Tässäpä teille muutama maistiaisiksi: edellisen sisar-kirjan tavoin, tässäkin on mukana todellisia henkilöitä. Alice Keppel - yksi kuningas Edvardin rakastajatarista - ehkä Riley mukaan tunnetuin, on merkittävässä roolissa Floran elämässä. Flora on kirjassa oikeastaan itsekin "varjon sisar". Harmi, että tämä sanavalmis nainen oli jäänyt lapsettomaksi. Hän käveli pystypäin kohti vaikeuksia ja selvisi niistä paremmin kuin olisi osannut edes odottaa - siihen aikaan, kun naisen asema ei ollut sitä, mitä se on tänään Canthin päivänä. Mielenkiintoinen nainen. Toinen tosihenkilö on Beatrix Potter kirjailija, joka on samalla Floran lapsuuden uskottu ja naapuri. Monella tapaa heissä löysin paljon samaa.

Tämäkään kirja ei tuo vielä valaisua siihen, kuka on oikeastaan tämä Papa Salt. Hänestä Riley tällä kertaa valottaa vain sen, että Geneve-järven rannnalla oleva puutarha on ollut Papalle rakas paikka. Sitä Tähti ja Papa ovat yhdessä hoivanneet ja kasvattaneet.

Vielä täytyy siis odottaa, mutta onneksemme seuraava on tulossa jo syksyllä 2019 - Helmen sisar. Siinä on kuvattu CeCen tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti